Dzisiaj pomysł na kolejne roślinne ciasto :) Po fasoli i cukinii przyszła pora na ciecierzycę. Ciasto przypomina troszkę ciasteczka z ciecierzycy, które pojawiły się kiedyś na blogu i tak jak w ich przypadku jest to dość specyficzny smak, który trudno dokładnie opisać, czy do czegoś porównać. Ciasto wyszło dość wilgotne, może troszkę przypomina sernik, w smaku najbardziej wyczuwalne jest masło orzechowe. Na pewno nie każdemu przypadnie też do gustu. Mi smakowało, choć raczej nie zostanie jednym z moich ulubionych. Ciasto robi się szybko, jest ono też bardzo sycące, więc można się najeść nawet małym kawałeczkiem. Piekłam je w małym naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, ale można je też upiec np. w kwadratowej foremce.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2-3 łyżki syropu z agawy
- 4 łyżki mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady
Ciecierzycę odsączyć i przepłukać. Przesypać do misy blendera, dodać masło orzechowe oraz syrop z agawy i zmiksować do gładkiej konsystencji. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i ponownie zmiksować. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę i wymieszać. Przełożyć masę do naczynia lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180ºC przez około 20 minut (aż wierzch się zarumieni).
Wspomniałaś o ciasteczkach z ciecierzycy. Spojrzałam na drugie zdjęcie i przed oczami mam ciastko z ciecierzycy tylko w wersji XXL :D Na prawdę na drugim zdjęciu wygląda jak takie kruche ciasteczko xD A z tą gorzką czekoladą wygląda genialnie zwłaszcza na ostatnim zdjęciu. I jest wyczuwalne masło orzechowe, więc nie może nie posmakować (tylko nie mówić z czego jest zrobione przed degustacją) :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, próbowałam już ciasta z fasolą i cukinią, ale z ciecierzycą jeszcze nigdy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie ciecierzycy z masłem orzechowym. Kiedyś robiłam placki z podobnych składników i wyszły super :)
OdpowiedzUsuńNa pewno by nam smakowało, bo bardzo lubiłyśmy muffinki z ciecierzycy jakie kiedyś robiłyśmy :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na deserek :)
OdpowiedzUsuńKolejna pyszna propozycja na zdrowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, jestem bardzo ciekawa jakie jest w smaku :D
OdpowiedzUsuńintrygujące ciasto :)
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości formy użyłaś?
OdpowiedzUsuńPiekłam w bardzo małym naczyniu żaroodpornym - nie znam dokładnych wymiarów, ale średnica wynosi coś około 18 cm
UsuńJak dla mnie pyszne. A na ciepło to w ogóle bomba :). Tylko dodałam trochę mleka, bo wyszło bardzo gęstę. No i u mnie obowiązkowo cynamon i imbir :)
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości ma być puszka ciecierzycy?
OdpowiedzUsuńUżyłam cieciorki z firmy Bonduelle - pojemność 425 ml :)
Usuń