niedziela, 22 maja 2022

Fit pleśniak

Fit pleśniak

Po nieco dłuższej przerwie zapraszam na kolejne słodkości, tym razem znane i lubiane ciasto pleśniak, ale w wersji bardziej fit. Zrobione z mąką orkiszową i kukurydzianą, ale można też zrobić je w wersji  całkiem bezglutenowej i użyć np. mąki gryczanej. Ciasto robiłam w małej formie, więc jeśli chcemy, żeby było większe to polecam podwoić ilość składników. 

Składniki  (forma 21 x 21 cm):

Ciasto kruche:
  • 3 żółtka
  • 180 g mąki orkiszowej,
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 30 g oleju kokosowego (w formie stałej) lub masła
  • 3 łyżki ksylitolu

Dodatkowo:
  • 140 g daktyli
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 5 białek
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki 100% (bez cukru)

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, ksylitol oraz olej kokosowy i rozdrabniać składniki aż powstanie gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na dno formy , a drugą połówkę schować do lodówki.
Daktyle odsączyć i zmiksować z kakao. Następnie masę wyłożyć na spód. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) na ok. 10 minut.
W tym czasie ubić białka z ksylitolem. Upieczony spód z masą kakaową posmarować dżemem, wyłożyć białka oraz zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach).
Piec 35-40 minut.

Fit ciasto

Kruche ciasto z bezą

14 komentarzy:

  1. Wersji fit jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie przetestuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem jak smakuje takie odchudzone ciasto kruche :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym takiego pleśniaka 😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią któregoś dnia wypróbuję takiej zdrowszej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wersja fit, na pewno warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie sobie uświadomiłam, że wieki nie jadłam pleśniaka :) W tej wersji jest jeszcze bardziej kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, pleśniak to ciasto, któremu trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dawno nie robiłam tego ciasta, a bardzo lubie

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Ale to musi być pyszne, wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię to ciasto ale w wersji fit nie próbowałam :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Akurat na moją niekończącą się dietę ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...