Dziś kolejny przepis na bardzo prostą i pyszną babkę, w sam raz na świąteczny stół. Ciasto jest puszyste i delikatne. To taki trochę chlebek bananowy w formie babki. Dzięki dodatkowi kakao mamy piękną dwukolorową babkę, która świetnie prezentuje się na talerzu. Ta czekoladowa kropka w środku ciasta wyszła mi chyba bardziej przez przypadek, ale jeśli przed pieczeniem wymiesza się lekko obie masy to powinien powstać taki nieco pofalowany wzór.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej*
- 3 banany
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka (może być roślinne)
- 3 łyżki ksylitolu/cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i wymieszać.
Banany dokładnie rozgnieść za pomocą widelca, przełożyć do miski, dodać jajka, olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Pół przygotowanego ciasto wylać do formy na babkę (używam silikonowej). Do pozostałego ciasta przesiać 3 łyżki ciemnego kakao i wymieszać - gdyby masa wyszła zbyt gęsta dolać trochę mleka. Następnie przelać na wierzch jasnego ciasta i lekko wymieszać np.za pomocą patyczka lub łyżki. Piec przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Super przepis. Idealny dla mnie. Zapisuję. Dzięki za inspirację! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki. Ten przepis z chęcią wypróbuję.
OdpowiedzUsuńProste przepisy uwielbiam, a ta babka z pewnością wpisuje się w tę kategorię! Idealna na świąteczny stół! :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuńPycha😍 Bardzo długo takiej nie piekłam.
OdpowiedzUsuńJest cudowna :D
OdpowiedzUsuńW te radosne Święta Wielkanocne życzę Ci mnóstwa uśmiechu, ciepła rodzinnego, pysznych przysmaków i wspaniałych chwil spędzonych w gronie najbliższych. Niech będzie to czas pełen błogosławieństw i wzajemnej życzliwości!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! 🐣⛪🐇
Angelika
Z życzeniami świątecznymi się spóźniłam, ale życzę Ci aby ta wiosenna, ciepła atmosfera trwała jak najdłużej i napełniała serca nadzieją i wiarą w lepsze jutro :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie i bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI love this cake! I love the look of it, and I'll bet the flavors are fantastic. Thanks!
OdpowiedzUsuńBananowa babka brzmi smacznie. Koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) Uwielbiam takie wypieki! Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna. Babki zawsze piekę na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować twojego przepisu. My mamy jeden i niestety od pewnego czasu wychodzi tylko zakalec, sama nwm czemu :c
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :)
Angelika
Fajny przepis! Muszę koniecznie spróbować, upiekłam już miliony serników, biszkoptów, ale nigdy jakoś nie miałam okazji robić babki!
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję taką upiec. Jestem miłośnikiem babek.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie babki. Dawno nie piekłam żadnej.
OdpowiedzUsuń