Dziś pyszna propozycja na wielkanocny stół, czyli babka jogurtowa w wersji kokosowej oblana czekoladą. Idealna dla wielbicieli kokosowych smaków i nie tylko, bo babka jest bardzo delikatne, wilgotna i puszysta. W smaku przypomina trochę kokosanki czekoladowe.
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej*
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa:
Wykonanie:- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleczka kokosowego, niesłodzonego lub śmietanki kremówki
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka, ksylitol/cukier, olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać wiórki kokosowe i jeszcze raz wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na babkę (użyłam silikonowej). Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietanką i polać po wierzchu ciasta. Następnie posypać wiórkami kokosowymi.Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka, ksylitol/cukier, olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać wiórki kokosowe i jeszcze raz wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na babkę (użyłam silikonowej). Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu).
*Szklanka o pojemności 250 ml
Wygląda super! Uwielbiam takie nie-suche wypieki :)
OdpowiedzUsuńAle ona musi być pyszna! Idealna na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńBabka kokosowa brzmi smacznie. Nigdy nie robiłam, ale chętnie spróbuję taką upiec.
OdpowiedzUsuńBrzmi super! :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować. Zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńKiedyś taką piekłam. Super że mi przypomniałaś, będzie na święta.
OdpowiedzUsuńfajna babeczka
OdpowiedzUsuńJak kokosowa to już ją lubię. Wypróbuję przepis na pewno.
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam taką babkę. Sama nie piekłam, ale na pewno to się zmieni.
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńKokosowe ciasta bardzo lubię. Trochę głupio bo dawno nie piekłam takich. Babka będzie u mnie na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńPrawdziwy rarytas na wielkanocny stół, jak wiadomo babka musi być. :)
OdpowiedzUsuńThis looks like a fantastic coconut cake! I love the dark crust and the golden crumb. Perfect for Easter, but perfect for anytime, really.
OdpowiedzUsuńKocham babki :D
OdpowiedzUsuńMm aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :)
Angelika
Nie piekłam jeszcze kokosowej babki. Widać że warto spróbować.
OdpowiedzUsuńTa babka też bardzo apetycznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze z takiego przepisu. Będę musiała spróbować zrobić tą babkę.
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie. Uwielbiam smak kokosa w ciastach.
OdpowiedzUsuńKiedyś taką piekłam. Chyba naszła mnie ochota na ten smak.
OdpowiedzUsuńPychota😀 Koniecznie spróbuję
OdpowiedzUsuń