Pyszne, miękkie i pachnące cynamonem muffinki. Idealne na chłodne dni, do kawy czy herbaty. Zrobione z mąki orkiszowej, nie zawierają wiele cukru. Jabłka nadają wilgotności oraz nieco słodyczy. Muffinki robi się bardzo szybko, nie potrzeba nawet użyć miksera. Świetnie sprawdzą się na deser ale także jako drugie śniadanie.
Składniki (ok. 16 sztuk):
- 2 szklanki mąki orkiszowej*
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/4 szklanki miodu/syropu z agawy/cukru
- 2 średnie jabłka
- 5 łyżek zimnego masła
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka: Wsypać wszystkie składniki do miski i wyrobić na kruszonkę.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie odcisnąć z nadmiaru soku.
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, mleko oraz miód/cukier. Wymieszać za pomoc trzepaczki, albo krótko zmiksować. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać jabłka i jeszcze raz krótko wymieszać. Przekładać do foremek na muffinki (użyłam silikonowych) do mniej więcej 3/4 wysokości. Wierzch posypać kruszonką.
Piec w 180ºC przez 25 minut funkcja góra-dół.
Ale apetycznie wyglądają te muffinki! Idealne do kawki :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie <3
OdpowiedzUsuńJuz nie pamiętam kiedy jadłam muffinki. 💗
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! Idealne na teraz do kawki:)
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie smaków, takie muffinki mogłabym jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńCoś idealnego dla mnie
OdpowiedzUsuńwyglądają kusząco!
OdpowiedzUsuńTakiej wersji do tej pory nie znałam :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWspaniała słodka inspiracja :) Uwielbiam przepisy z jabłkami, bo u mnie bardzo dużo jest jabłek :) W zasadzie każdej jesieni zastanawiam się co jeszcze mogłabym z nimi zrobić :) Super słodko wyglądają te mafinki!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Pyszna propozycja! Uwielbiam podobne połączenia smaków. :)
OdpowiedzUsuńŚwietne do herbatki :) Super jesienne babeczki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńPychotka, palce lizać. Muffinki to jedno z moich ulubionych słodkości. Takich jak te jeszcze nie jadłam. Super pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam miłego dnia
Kasia Dudziak
Muffinki to zawsze dobry pomysł. Chętnie skosztowałabym w takiej wersji. :)
OdpowiedzUsuńTwoje muffinki wyglądają tak apetycznie! Nie robiłam jeszcze z jabłkiem i cynamonem.
OdpowiedzUsuńTa kruszonką do mnie przemawia. Rewelacyjne babeczki
OdpowiedzUsuńCudowna ta kruszonka!
OdpowiedzUsuńSuper muffiny. Koniecznie muszę spróbować z taką kruszonką!
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że takiej wersji jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie. Nie robiłam jeszcze takich
OdpowiedzUsuńLubimy takie, i robimy bardzo podobnie :)
OdpowiedzUsuńMuffinki prezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Idealne smaki na jesień! Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńapetyczne muffinki
OdpowiedzUsuńChętnie przetestuję przepis zwłaszcza, że ta kruszonka bardzo mnie ciekawi.
OdpowiedzUsuńIdealne na tą porę. Już czuję zapach cynamonu
OdpowiedzUsuńMogłyby być smaczne. Nie robiłam jeszcze takich muffinek
OdpowiedzUsuńMusiałabym spróbować. Nie robiłam nigdy takiej kruszonki
OdpowiedzUsuńPrezentują się świetnie i smacznie. Nigdy takich nie jadłam
OdpowiedzUsuńPyszności. Babeczki zawsze chętnie robię
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie piekłam. Czuję że warto spróbować.
OdpowiedzUsuń