Jednym z najlepszych ciast idealnych na jesienną porę jest zdecydowanie ciasto marchewkowe. To po prostu klasyka i zdecydowanie polecam zrobić je chociaż raz na piękny jesienny weekend. W mojej wersji wzbogaciłam krem o masło orzechowe z kawałkami orzechów, który doskonale pasuje do tego ciasta, jeśli mamy naturalne masło to polecam troszkę je dosolić i posłodzić. Użyłam mąki orkiszowej, ale dobrze sprawdzi się też pszenna pełnoziarnista, ilość cukru zależy od preferencji, jeśli woli się słodkie wypieki można dodać go więcej, podobnie jeśli chodzi o masło orzechowe, jeśli mamy naturalne to polecam dosłodzić i nieco posolić krem. Ciasto jest pachnące, wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach. To zdecydowanie smak jesieni!
Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
Ciasto:
- ok 300 g drobno startej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej*
- ok. 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 5 jajek
- 8 łyżek cukru brązowego/ksylitolu/erytrytolu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 3-4 łyżki masła orzechowego typu crunchy
- 2-3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli (opcjonalnie - jeśli użyjemy naturalnego masła bez soli i cukru)
- orzechy włoskie lub pekan do dekoracji
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: Do jednej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy, wymieszać.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (będzie potrzebne około 300 g marchewki). Jeśli marchewka jest soczysta należy ją odcisnąć z nadmiaru soku. Marchewkę przełożyć do miski, wbić jajka, dodać cukier, olej oraz ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać (ciasto jest dosyć rzadkie). Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy, piec w 175 stopniach C (góra-dół) prze około 30-35 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół.
Krem: Mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę i cukier puder i ubijać miskerem przez kilka minut do zgęstnienia, następnie dodać masło orzechowe i sól. Miksować do połączenia się składników (krem wyjdzie gęsty).
Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Pysznie wygląda. Świetna propozycja na słodką jesień. :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam marchwi pod dostatkiem i nie bardzo wiem co z nią zrobić. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńBędę musiala spróbować. Brzmi i wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńTen krem orzechowy do mnie przemawia. Koniecznie spróbuję upiec te ciasto
OdpowiedzUsuńTakie ciasto mogę jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przefantastycznie! Chyba czas uczynić jakieś wypieki jesienne :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Idealne ciacho na jesien
OdpowiedzUsuńNic tylko próbować. Bardzo lubię takie ciacha
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe i nie raz robiłam, choć ostatnio coś mi nie wyszło. Nie jestem pewna czemu. Wersji z kremem orzechowym koniecznie musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://smerfetkowarodzina.blogspot.com
Uwielbiam ciasta marchewkowe, ale z kremem orzechowym jeszcze nie robiłam. ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe 🧡 Zwłaszcza w okresie jesiennym chętnie przygotowuję :)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe uwielbiam! Z masłem orzechowym go jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńCiasto jak marzenie na jesienny wieczór z filiżanką gorącej herbaty.
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię marchewkowe przełożone kremem :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto marchewkowe, moja mama często je robi. W takiej wersji jeszcze go nie jadłam, świetna inspiracja :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Jesień to czas, kiedy potrzebujemy takich pysznych wypieków. Dzięki za inspirację! :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto!
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne. Bardzo chętnie spróbowałabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńCudny jesienny torcik Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Jestem chętna na kawałek
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym takiego ciasta. Muszę zapisać przepis
OdpowiedzUsuńSłyszałam że costą marchewkowe są pyszne. Sama nigdy nie piekłam takich
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam ciast marchewkowych. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńTen krem orzechowy mnie kusi. Z chęcią bym spróbowała kawalek
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta
OdpowiedzUsuń