Prosta i szybka do przygotowania babka jogurtowa z malinami. Idealna na świąteczny stół.
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- ok. 250 g malin świeżych lub mrożonych
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Do miski przesiać mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka, ksylitol/cukier oraz olej i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać maliny (jeśli używamy mrożonych to nie ma potrzeby ich rozmrażać) i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na babkę (użyłam silikonowej). Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu).
Do miski przesiać mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka, ksylitol/cukier oraz olej i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać maliny (jeśli używamy mrożonych to nie ma potrzeby ich rozmrażać) i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na babkę (użyłam silikonowej). Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu).
Super wyszła! Idealna nie tylko na święta :)
OdpowiedzUsuńNie dawałam nigdy owoców do babek. Święta to świetna okazja żeby spróbować upiec taką babkę
OdpowiedzUsuńNa święta idealna. Dawno nie jadłam takiej babki
OdpowiedzUsuńKażdego roku robię babkę, ale zawsze coś nowego. Dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na wielkanocny stół. :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna 😊 nie jadłam jeszcze banku z malinami 😊
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie. Wypróbuję w najbliższą sobotę :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna babka :) będzie pięknie wyglądać na Wielkanocnym stole :)
OdpowiedzUsuńależ wiosenny wypiek!
OdpowiedzUsuńBaba jak malowana!
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie robiłam jogurtowej. Może uda mi się wypróbować ją jeszcze przed świętami. :)
OdpowiedzUsuńJogurtowej babki dawno nie robiłam. Miło że przypominasz. Święta to czas dla takich wypieków
OdpowiedzUsuńzjadłabym!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z malinami, na pewno jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńRobiłam taką z borówkami. Z malinami tez chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńAle fajna baba, takiej z malinami jeszcze nie jadłam :) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wilgotne babki :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Już widzę ją na moim stole. :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, i nawet łatwy przepis.. Myślisz, że zamiast malin można dać porzeczki? Bo mam jeszcze mnóstwo zamrożonych :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńMmm :D Czemu ty musisz robić taką ochotę na to? Ech i co z moją dietą ;D Hehe
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :)
Wildfiret
Świetna! Mam zamrożone maliny, więc nie pozostaje mi nic innego jak wypróbować przepis. :)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda
OdpowiedzUsuńMaliny to strzał w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, przepysznie i pięknie a jeżeli chodzi o maliny to ja jestem ich wielką fanką :) Super przepis!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Ta babka jest genialna, a w dodatku zdrowa! :) Zrobiłam w święta i na pewno powtórzę! :)
OdpowiedzUsuńJejku ale pychotka :o Chętnie bym zjadła bo w święta nikt akurat nie miał u mnie babki.
OdpowiedzUsuńSpóźnione, Wesołego Alleluja!
Angelika
Wildfiret
Fajny przepis, bo można różne owoce dodać :)
OdpowiedzUsuńRobiłam taką pierwszy raz na święta. Teraz to moja ulubiona babka
OdpowiedzUsuńMniam już mi ślinka leci, ale czy z mąki pełnoziarnistej wyjdzie babka ?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować :) Albo wymieszać z inną ;)
UsuńDobrego tygodnia :D
OdpowiedzUsuńDobrego tygodnia :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pewno wypróbuję. Kojarzy mi się z Wielkanocą. :)
OdpowiedzUsuń