wtorek, 7 grudnia 2021

Pieczona owsianka z bananem i czekoladą

Pieczona owsianka z bananem

Dziś zapraszam na ostatnią moją ulubioną formę podania owsianki, czyli taka chrupiąca pieczona z różnymi dodatkami. Tym razem padło na banana oraz gorzką czekoladę. Dawniej uwielbiałam klasyczne, gęste owsianki na mleko i potrafiłam je jeść prawie codziennie. Z biegiem czasu moje smaki się nieco zmieniły i teraz bardziej smakują mi wytrawne śniadania, a owsianka wpada najczęściej właśnie w takiej pieczonej formie,  jako drugie śniadanie albo coś słodkiego do przekąszenia. Zaletą takiej owsianki niewątpliwie jest też to, że doskonale smakuje na zimno, więc można zabrać ją ze sobą na przekąskę, albo zjeść na drugi dzień po zrobieniu. Taka forma przekona też pewnie osoby, które nie przepadają za owsiankę, w końcu wygląda ona bardziej jak ciasto lub ciastko a dzięki dodatkowi banana i czekolady jest odpowiednio słodka. Bardzo polecam.


Składniki (forma o wymiarach 21 x 21 cm):

  • 2 szklanki* płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki syropu klonowego/miodu
  • kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki odżywki białkowej o smaku waniliowym (opcjonalnie)
  • 2 małe banany
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Banany pokroić na kawałki lub plasterki. Czekoladę posiekać na drobne kawałki
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. W misce wymieszać jajka, mleko, syrop klonowy/miód oraz aromat waniliowy. Następnie wsypać płatki owsiane i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać banany (pół 1 banana zostawić na wierzch) i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzch położyć plasterki banan i kawałki czekolady. Piec przez około 40-45 minut w 190 stopniach C, aż owsianka się zarumieni. Przed podaniem odstawić na około 10 minut do ostygnięcia. Owsiankę można również podać na zimno.

*szklanka o pojemności 250 ml

Zdrowe śniadanie

Owsianka z bananem i czekoladą

Owsianka z czekoladą

18 komentarzy:

  1. Super :) taka owsianka pasuje i na śniadanie i na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała, chętnie zrobię sobie do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada apetycznie, na pewno wyprobuje <3

    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się pysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nier dość, że zdrowe, to jeszcze bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale dawno takiej owsianki nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności:) Ja ostatniej jesieni często piekłam owsiankę ze śliwkami, masłem orzechowym i miodem, teraz wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym sobie taką na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa forma podania owsianki na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi pysznie.
    Oby więcej takich przepisów ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Za klasyczną owsianką nie przepadam ale ta pieczona i w dodatku z czekoladą wygląda całkiem apetycznie aż mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapisuję, wygląda wspaniale :)
    OBSERWUJĘ i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm wygląda pysznie. Uwielbiam połączenie banana i czekolady!
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...