czwartek, 23 grudnia 2021

Piernik bananowy "last minute"

Piernik last minute

Zapraszam już na ostatni przepis przed Świętami, naprawdę taki "last minute". Pewnie większość już zrobiła albo zaplanowała wszystkie świąteczne ciasta i słodkości, ale może ktoś jednak zdecyduje się jeszcze zrobić taki piernik, albo zapisze sobie przepis na przyszły rok :) Jak wiadomo w Święta raczej nie robi się fit ciast, na moim świątecznym stole goszczą wszystkie tradycyjne potrawy oraz bardzo słodkie ciasta ;) Jednak zdarza mi się czasem przemycić coś fit np. w postaci takiego piernika, choć jego największym plusem (oprócz smaku) jest to, że robi się go błyskawicznie. Zresztą czasem dobrze jest też mieć jedno nieco lżejsze ciasto, zresztą zapewniam, że nikt się nie zorientuje, że ten piernik jest troszkę oszukany.  Niech nikogo też nie zniechęca ten banan w składzie, ponieważ jest on w ogóle niewyczuwalny, a decyduje tu bardziej o słodkości i wilgotności ciasta. Prawdziwą "robotę" robi tu przyprawa piernikowa i czekolada. Naprawdę uwielbiam ten piernik jak i robione z tego samego przepisu pierniczki bananowe. Jednym mankamentem jest to, że nie wyrósł on zbyt wysoki, być może to wina za ciężkich składników lub ich małej ilości. Początkowo chciałam zrobić go z trzech bananów, ale niestety jeden już był tak dojrzały, że się nie nadawał, ale smak i tak wszystko wynagradza.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 szklanka mąki orkiszowej/pszennej/pełnoziarnistej*
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:

  • 70 czekolady (u mnie 64% kakao)
  • kilka łyżek śmietanki/mleka kokosowego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 
180ºC.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć mąką.
Banany rozgnieść, przełożyć do miski, dodać olej oraz miód i wszystko wymieszać. Do osobnej miski przesiać sobą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i sól. Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać.  Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.  Piec przez około 40 minut. Wyjąć i przestudzić.
Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dolewając mleka/śmietanki by była ona bardziej płynna. Następnie polać po pierniku.

*szklanka o pojemności 250 ml

Piernik bananowy

Prosty piernik

Przepis na szybki piernik


Życzę wszystkim Zdrowych, Spokojnych i Radosnych Świąt :)

21 komentarzy:

  1. Cudowności jak przestane być na diecie chyba sobie zrobię . Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że kawałeczek tego piernika nie zaszkodziłby w diecie :D
      Dziękuję i również życzę Wesołych Świąt :)

      Usuń
    2. Jak wrócę z urlopu to zjem 😊

      Usuń
  2. Wygląda cudownie, musi być pyszny:)
    Wesołych Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie prezentuje się ten piernik :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam piernika ale bananowego jeszcze nie jadłam nigdy :) Pyszności na pewno :)

    Zdrowych wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i Twojej rodziny :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknych i magicznych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny musi być ten piernik;) Wesołych Świąt ��

    OdpowiedzUsuń
  7. O bananowym pierniku słyszę pierwszy raz, na pewno wypróbuję na Nowy Rok :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie piekłam jeszcze takiego piernika, ale chętnie z przepisu skorzystam, gdyż wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale on musi być pyszny! Zapisuję sobie przepis. Życzę Ci wszystkiego najlpeszego na nadchodzący Nowy Rok- zdrowia, pomyślności i spełnienia marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie piekę chlebek bananowy, z przyjemnością wypróbuję też Twój przepis. Pomyślności w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  11. O, super patent! Muszę wypróbować, bo u nas piernik w karnawale króluje.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...