niedziela, 13 grudnia 2020

Owsiane kuleczki piernikowo-orzechowe

Kuleczki owsiane

Bardzo proste i pyszne kuleczki o piernikowym smaku. Wystarczy kulka składników i mamy idealną przekąskę w czasie przedświątecznych przygotowań lub deser w sam raz na świątecznych stół. 

Składniki (10-12 kuleczek):

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 200 g daktyli + gorąca woda
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego

Wykonanie:

Płatki owsiane zmiksować w blenderze (prawie do konsystencji mąki).Daktyle zalać gorąca wodą (tak aby je przykryć) i zostawić  na około 15 minut, aż zmiękną. Następnie przełożyć lekko odsączone daktyle do blendera, dodać 2 łyżki kakao i zmiksować na gładką masę (w trakcie można dolewać wody tak żeby masa była dość rzadka).

Przełożyć do miski, dodać zmielone płatki, masło orzechowe i wszystko wymieszać. Nabierać ciasto i w dłoni formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczać np. w kakao. Przełożyć do pudełeczka i trzymać w lodówce.

Deser na święta

Fit przekąska

Kulki mocy

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...