Bardzo proste i pyszne kuleczki o piernikowym smaku. Wystarczy kulka składników i mamy idealną przekąskę w czasie przedświątecznych przygotowań lub deser w sam raz na świątecznych stół.
Składniki (10-12 kuleczek):
- 1 szklanka płatków owsianych
- 200 g daktyli + gorąca woda
- 2 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
Wykonanie:
Płatki owsiane zmiksować w blenderze (prawie do konsystencji mąki).Daktyle zalać gorąca wodą (tak aby je przykryć) i zostawić na około 15 minut, aż zmiękną. Następnie przełożyć lekko odsączone daktyle do blendera, dodać 2 łyżki kakao i zmiksować na gładką masę (w trakcie można dolewać wody tak żeby masa była dość rzadka).
Przełożyć do miski, dodać zmielone płatki, masło orzechowe i wszystko wymieszać. Nabierać ciasto i w dłoni formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczać np. w kakao. Przełożyć do pudełeczka i trzymać w lodówce.
Pyszne musza być te babeczki:) Zapisuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńnigdy takich nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńPychotki :)
OdpowiedzUsuńależ muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń