środa, 22 lipca 2020

Fit ciasteczka owsiane z masłem orzechowym


Dawno już nie było żadnych ciasteczek. a więc dziś przepis na takie przepyszne i bardzo szybkie do zrobienia ciacha z masła orzechowego. Wystarczy kilka składników i mamy taką idealną przekąskę, dużo lepszą niż większość sklepowych słodyczy. Użyłam masła orzechowego 100% typu crunchy bez soli i cukru, więc jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciastka to można je nieco posłodzić. Dodatkowo ciasteczka polałam roztopioną gorzką czekoladą. 
Z przepisu wychodzi ok. 15 dużych ciastek, ale można zrobić więcej nieco mniejszych.

Składniki (ok. 15 dużych ciastek):
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych lub zwykłych płatków rozdrobnionych blenderem
  • 5 łyżek masła orzechowego (u mnie crunchy)
  • 3 łyzki ksylitolu/cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Płatki owsiane rozdrobnić blenderem. Wszystkie składniki ciastek dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Zwilżonymi dłońmi lub łyżką do lodów tworzyć niewielkie kulki z ciasta. Układać je w pewnej odległości od siebie na blaszce i delikatnie spłaszczać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 10-15 minut, do zarumienienia. Wyciągnąć i przełożyć na kratkę do studzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać po ciasteczka. Zostawić do wystudzenia.



13 komentarzy:

  1. Super te ciasteczka, chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lepsze niż z cukierni.. ba takich tam nie znajdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. I po co ja tu zaglądałam na sam wieczór ;-) te ciasteczka będą mi się dziś śniły :-) zdecydowanie moje smaki, pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe, zabrałabym je z sobą na piknik!

    OdpowiedzUsuń
  5. ... i ta kusząca czekolada! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam masło orzechowe, orzechy i wszystko co z tym związane ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam masło orzechowe! Koniecznie muszę je przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam dzisiaj, użyłam masła fistaszkowego o smaku słonego karmelu (moje ulubione <3), wyszło przepysznie, kruchutkie i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...