Dziś zpraszam na kolejne pyszne ciasto. Tym razem tort z kremem kokosowym i truskawkami. Tort ten efektownie się prezentuje, a wcale nie wymaga wielu składników i pracy. Będzie idealny np. na urodziny, ale i bez okazji również warto go zrobić. Bardzo polecam.
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
Biszkopt:
- 6 jajek
- 8 łyżek ksylitolu
- 12 łyżek mąki ryżowej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego light (stała część)
- 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Warstwa owocowa:
- 400 g truskawek
- 2 łyżki dżemu truskawkowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty*.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty*.
Krem: Śmietankę kokosową wraz z mascarpone i ksyliotem umieścić w naczyniu i ubijać mikserem aż masa zwiększy swą objętość i będzie puszysta (ok. 3-5 minut). Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Dolny blat biszkopta lekko nasączyć (np. likierem kokosowym), na to posmarować dżem truskawkowy i układać całe truskawki końcówkami do góry. 3/4 masy kokosowej rozsmarować równomiernie na trsuskawkach. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część masy, rozsmarować na górze i bokach. Tort umieścić w lodówce do schłodzenia.
Śliczny jest wiesz? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNieskromnie przyznam, że rzeczywiście ten tort prezentuję się pięknie i to chyba jeden z ładniejszych (i najlepszych) tortów jakie zrobiłam :)
Masz talnet ;)
UsuńWow, jak pysznie się prezentuje, super Ci wyszedł i smaczny :-)
OdpowiedzUsuńSuper tort :) wygląda pięknie, a połączenie truskawek i kokosa to bardzo pyszny duet :)
OdpowiedzUsuńwspaniały tort!
OdpowiedzUsuńJaki cudny torcik kochana. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńWgląda obłędnie, ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuń