wtorek, 23 czerwca 2020

Tort z kremem kokosowym i truskawkami


Dziś zpraszam na kolejne pyszne ciasto. Tym razem tort z kremem kokosowym i truskawkami. Tort ten efektownie się prezentuje, a wcale nie wymaga wielu składników i pracy. Będzie idealny np. na urodziny, ale i bez okazji również warto go zrobić. Bardzo polecam.

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 8 łyżek ksylitolu
  • 12 łyżek mąki ryżowej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego light (stała część)
  • 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Warstwa owocowa:
  • 400 g truskawek 
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego (opcjonalnie)

Wykonanie:

Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty*.
Krem: Śmietankę kokosową wraz z mascarpone i ksyliotem umieścić w naczyniu i ubijać mikserem aż masa zwiększy swą objętość i będzie puszysta (ok. 3-5 minut). Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Dolny blat biszkopta lekko nasączyć (np. likierem kokosowym), na to posmarować dżem truskawkowy i układać całe truskawki końcówkami do góry. 3/4 masy kokosowej rozsmarować równomiernie na trsuskawkach. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część masy, rozsmarować na górze i bokach. Tort umieścić w lodówce do schłodzenia. 
Wierzch ozdobiłam płatkami jadalej róży, ale można użyć truskwek lub np. pralinek Rafaello.

*Można też upiec biszkopt na dwa razy - składniki dzielimy wtedy przez pół.




9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Nieskromnie przyznam, że rzeczywiście ten tort prezentuję się pięknie i to chyba jeden z ładniejszych (i najlepszych) tortów jakie zrobiłam :)

      Usuń
  2. Wow, jak pysznie się prezentuje, super Ci wyszedł i smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super tort :) wygląda pięknie, a połączenie truskawek i kokosa to bardzo pyszny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki cudny torcik kochana. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wgląda obłędnie, ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...