Dziś zapraszam na pyszny, a przy tym prosty do wykonania torcik z kremem i wiśniami z nutą amaretto. Naprawdę to jeden z lepszych tortów jakie zrobiłam i jadłam! Idealny na każdą imprezę czy święta. Pięknie się prezentuje i znika w momencie.
Krem wykonałam z serka mascarpone oraz śmietanki z mleka kokosowego (można użyć również śmietany kremówki). W przepisie wykorzystalam dżem wiśniowy z nutą Amaretto z firmy Łowicz (bardzo polecam ten dżem, jest przepyszny). Sprawdził się tutaj doskonale, zwłaszcza że zawiera on całe kawałki wiśni a Amaretto świetnie wzbogaca smak ciasta czekoladowego. Można też zrobić domową frużelinę wiśniową, ale z dżemem będzie na pewno szybciej i równie smacznie. Smacznego!
Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):
Ciasto czekoladowe:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 180 g ksylitolu/erytrytolu
- 3 jajka
- 230 ml mleka roślinnego
- 120 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego
- śmietanka z 1 puszki mleczka kokosowego (u mnie w wersji light)
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 słoik dżemu wiśniowego lub frużeliny wiśniowej
Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. W osobnej misce przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia i sól. Następnie wsypać bezpośrednio do mokrych składników i wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić za pomocą miksera).
Piec przez około 40-50 minut w 180ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, następnie przekroić na 3 równe części.
Krem: Śmietankę kokosową wraz z mascarpone i ksyliotem umieścić w naczyniu i ubijać mikserem aż masa nieco zwiększy swą objętość i będzie puszysta (zajmie to kilka minut).
3/4 masy przełożyć na dolny blat, rozsmarować równomiernie. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część masy, rozsmarować na górze i bokach. Wierzch ozdobić truskawkami i pralinkami Rafaello. Następnie wstawić do lodówki.
Na paterę położyć pierwszy czekoladowy blat. Na niego wyłożyć frużelinę wiśniową, następnie krem. Przykryć drugim czekoladowym blatem, znów posmarować kremem i dżemem, przkryć kolejnym blatem odwracając go stroną zapadniętą ku paterze, by wierzch tortu był równy. Resztę kremu rozmsarować na górze i bokach tortu. Całość posypać startą gorzką czekoladą.
Ale bym zjadła taki torcik!:)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny ! :)
OdpowiedzUsuńAleż on obłędnie wygląda <3 ale mam na niego teraz ochotę :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Z chęcią zjadłabym taki torcik! :)
OdpowiedzUsuńPychota wiśnie i czekolada, idealne połączenie.
OdpowiedzUsuńLooks so good. Are they healthy if you are on a diet?
OdpowiedzUsuń