sobota, 28 listopada 2020

Torcik czekoladowy z kremem i wiśniami


Dziś zapraszam na pyszny, a przy tym prosty do wykonania torcik z kremem i wiśniami z nutą amaretto. Naprawdę to jeden z lepszych tortów jakie zrobiłam i jadłam! Idealny na każdą imprezę czy święta. Pięknie się prezentuje i znika w momencie.
Krem wykonałam z serka mascarpone oraz śmietanki z mleka kokosowego (można użyć również śmietany kremówki). W przepisie wykorzystalam dżem wiśniowy z nutą Amaretto z firmy Łowicz (bardzo polecam ten dżem, jest przepyszny). Sprawdził się tutaj doskonale, zwłaszcza że zawiera on całe kawałki wiśni a Amaretto świetnie wzbogaca smak ciasta czekoladowego. Można też zrobić domową frużelinę wiśniową, ale z dżemem będzie na pewno szybciej i równie smacznie. Smacznego!

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):

Ciasto czekoladowe:
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 4 łyżki ciemnego kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 180 g ksylitolu/erytrytolu 
  • 3 jajka 
  • 230 ml mleka roślinnego 
  • 120 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego
Krem:
  • śmietanka z 1 puszki mleczka kokosowego (u mnie w wersji light)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 słoik dżemu wiśniowego lub frużeliny wiśniowej
Wykonanie:

Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. W osobnej misce przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia i sól. Następnie wsypać bezpośrednio do mokrych składników i wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić za pomocą miksera).
Piec przez około 40-50 minut w 180ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, następnie przekroić na 3 równe części.
Krem: Śmietankę kokosową wraz z mascarpone i ksyliotem umieścić w naczyniu i ubijać mikserem aż masa nieco zwiększy swą objętość i będzie puszysta (zajmie to kilka minut).
3/4 masy przełożyć na dolny blat, rozsmarować równomiernie. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część masy, rozsmarować na górze i bokach. Wierzch ozdobić truskawkami i pralinkami Rafaello. Następnie wstawić do lodówki.
Na paterę położyć pierwszy czekoladowy blat. Na niego wyłożyć frużelinę wiśniową, następnie krem. Przykryć drugim czekoladowym blatem, znów posmarować kremem i dżemem, przkryć kolejnym blatem odwracając go stroną zapadniętą ku paterze, by wierzch tortu był równy. Resztę kremu rozmsarować na górze i bokach tortu. Całość posypać startą gorzką czekoladą.




6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...