środa, 16 grudnia 2020

Owsianka piernikowa

Fit śniadanie

Grudzień zdecydowanie upływa pod smakiem i aromatem piernika, więc żeby jeszcze bardziej wczuć się w atmosferę świąt proponuje przygotować sobie taką przepyszną owsiankę piernikową. Naprawdę jedząc ją ma się wrażenie, że zjada się kawałeczek pierniczka :) Owsianka jest rozgrzewająca, bardzo sycąca, idealna dla wielbicieli kakao i słodkich śniadań. Bardzo polecam podać ją z orzechami włoskimi i kawałkami pokrojonej gorzkiej czekolady. Dodatkową do swojej dorzuciłam jeszcze kuleczki piernikowe z poprzedniego posta. To prawdziwie świąteczna owsianka :)

Składniki (1 porcja):
  • 1 szklanka mleka (u mnie roślinne)
  • 5 łyże płatków owsianych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu/ syropu z agawy, ksylitolu lub innego słodzika
  • Dodatki: kostka gorzkiej czekolady, pokrojone orzechy,  kilka plasterków banana, wiórki kokosowe
Wykonanie:

Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem, dodać łyżeczkę kakao i pół łyżeczki przyprawy do piernika, dokładnie wymieszać i wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Rano podgrzewać na małym ogniu, mieszając, dosłodzić według upodobania (ja posłodziłam 1 łyżka syropu z agawy). Gotować do preferowanej konsystencji. Przełożyć do miseczki i udekorować ulubionymi dodatkami.

Owsianka piernikowa

Piernikowa owsianka

Owsianka czekoladowa

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...