Dziś przepis na doskonały sernik na kruchym spodzie z aromatycznymi jabłkami i chrupiącą orzechowo - czekoladową kruszonkę. To coś w sam raz dla wielbicieli serników i jabłeczników. Idealny na niedzielny relaks ale także na imprezy czy święta. Bardzo polecam.
Składniki (tortownica o średncy 24 cm):
Spód:
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 160 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka ksylitolu
- 200 g serka waniliowego (np. Bakoma BIO)
- 2 jajka
- 500 g jabłek
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżki mąki pełnoziarnistej lub owsianej
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 garście posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Spód: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ksylitol, pokrojone masło, jajko i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podpiec przez około 10 minut.
Masa serowa: Twaróg zmiksować twaróg z budyniem (proszkiem) i ksylitolem, następnie dodać jajka i znów zmiksować.
Jabłka i kruszonka: Jabłka pokroić w drobną kostkę i przez chwilkę podsmażyć na suchej patelni, dodając pod koniec cynamon (jabłka mają lekko zmięknąć). Następnie wyłożyć jabłka na masę twarogową.
Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić na kruszonkę, którą następnie posypać na wierzch.
Piec przez 50-60 minut.
ten sernik nie może nie smakować :)
OdpowiedzUsuńWyglada genialnie :) Sernikiem nigdy nie pogardzę ;)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie ciasta. Pełne smaku :)
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńto już ten czas w roku, gdy przepisy na serniki robią się bardzo cenne:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwie królewski sernik!!! <3
OdpowiedzUsuń