wtorek, 5 marca 2019

Muffinki czekoladowo-daktylowe

Zdrowe czekoladowe muffinki

Dziś przepis na bardzo proste, pyszne, mięciutki muffinki o smaku czekoladowo-daktylowym. Robi się je bardzo szybko, w krótkim składzie nie znajdziecie cukru ani białej mąki. Takie muffinki można przygotować również w wersji wegańskiej, wystarczy zamienić jajko np. na rozgniecionego banana. To idealna przekąska do pracy czy szkoły lub zdrowy deser w trakcie popołudniowego relaksu.

Składniki (0k. 8 sztuk):
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki ksylitolu/miodu (opcjonalnie)
  • 200 g suszonych daktyli + gorąca woda
  • 1 jajko (można zastąpić 1 dojrzałym bananem)
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Daktyle zalać gorąca wodą i zostawić (tak aby je przykryć) na około 15 minut, aż zmiękną. Następnie przełożyć lekko odsączone daktyle do blendera i zmiksować na gładką masę (w trakcie można dolewać wody tak żeby masa była dość rzadka).
W misce roztrzepać jajko, dodać olej kokosowy, masę z daktyli, mleko oraz miód lub ksylitol (jeśli używamy)  i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz kakao. Przesypać zawartości miski do mokrych składników i dokładnie wymieszać. Przekładać do foremek na muffinki (u mnie silikonowe) do mniej więcej 2/3 wyskości . Piec przez 25 minut.

Fit deser

Muffinki daktylowe

Przekąski do pracy

9 komentarzy:

  1. Podobają mi się te muffinki. Tak sobie myślę (ale może jestem w błędzie), że gdyby dodać banana to już słodzidło nie byłoby potrzebne bo są jeszcze daktyle. Jak myślisz? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dojrzały banan + daktyle zapewniłyby odpowiedni poziom słodkości, choć to pewnie zależy od gustu ;D
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. No tak... Ja i Mama byłybyśmy usatysfakcjonowane ale tata mógłby powiedzieć, że za mało słodkie xD A jak muffinki w przekroju? ;)

      PS Stęskniłam się :*

      Usuń
    3. W przekroju puszyste i nieco wilgotne z z widocznymi kawałkami daktyli (które się nie do końca zblendowały, co oczywiście nie przeszkadza w smaku ;D)
      P.S. Ja również tęsknie za bardziej regularnym blogowaniem i odwiedzinami innych blogów ;)

      Usuń
    4. Widzę to oczami wyobraźni - takie brownie nei brownie. Cudo :D

      P.S. Potrzeba czasu. Mam nadzieję, że wktorce zaznasz chwili wytchnienia nie tylko na odpoczynek ale również to co sprawia Ci przyjemność. I tego Ci życzę <3

      Usuń
  2. Ale pięknie wyrosły! Bardzo lubię wypieki z daktylami, nadają super smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy ciasta słodzone daktylami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie Ci wyszły. Bardzo lubię dodawać do ciast daktyle.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne wyrosły, uwielbiam takie muffiny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...