czwartek, 18 października 2018

Owoce zapiekane pod orzechową kruszonką

Owoce zapiekane pod kruszonką

Dziś  proponuje bardzo prosty i szybki deserek, który chyba zna każdy - owoce zapiekane pod kruszonką. Zrobiłam je w wersji letnio-jesiennej, bo z malinami, borówkami, śliwkami i jabłkiem. Na wierzch kruszonka z płatków owsianych i orzechów włoskich. Całość podana na ciepło smakuje przepysznie, lekko kwaskowate owoce doskonale połączyły się ze słodką i chrupiącą kruszonką. Brakowało jedynie jakiś topiących się lodów do podania na wierzch ;) Moja wersja jest jednoporcjowa, zrobiona w małej kokilce, ale śmiało można powiększyć ilość składników i przygotować większą porcję :)

Składniki:
  • dowolne owoce: u mnie maliny, borówki, śliwki, jabłko
Kruszonka:
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
Wykonanie:

Kokilkę lekko posmarować olejem kokosowym, jabłka i śliwki pokroić na małe kawałki. Owoce wrzucić na dno kokilki. Posypać kruszonką. Piec w przez około 25 minut w 
180ºC, aż kruszonka się przyrumieni.


Zdrowy deser

8 komentarzy:

  1. A do tego lody czekoladowo-bananowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie słodkości :) Idealny deser jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię taki deser, owoce pod wpływem temperatury są słodkie i soczyste, a kruszonka fajnie chrupiąca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mamy ochotę sobie taką kruszonkę na obiad zrobić xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam. Smaku mi narobiłaś. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...