Dziś proponuje bardzo prosty i szybki deserek, który chyba zna każdy - owoce zapiekane pod kruszonką. Zrobiłam je w wersji letnio-jesiennej, bo z malinami, borówkami, śliwkami i jabłkiem. Na wierzch kruszonka z płatków owsianych i orzechów włoskich. Całość podana na ciepło smakuje przepysznie, lekko kwaskowate owoce doskonale połączyły się ze słodką i chrupiącą kruszonką. Brakowało jedynie jakiś topiących się lodów do podania na wierzch ;) Moja wersja jest jednoporcjowa, zrobiona w małej kokilce, ale śmiało można powiększyć ilość składników i przygotować większą porcję :)
- dowolne owoce: u mnie maliny, borówki, śliwki, jabłko
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki owsianej
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
Kokilkę lekko posmarować olejem kokosowym, jabłka i śliwki pokroić na małe kawałki. Owoce wrzucić na dno kokilki. Posypać kruszonką. Piec w przez około 25 minut w 180ºC, aż kruszonka się przyrumieni.
slinka mi pociekła ^^
OdpowiedzUsuńA do tego lody czekoladowo-bananowe ;D
OdpowiedzUsuńPyszne danie, chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie słodkości :) Idealny deser jesienią :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki deser, owoce pod wpływem temperatury są słodkie i soczyste, a kruszonka fajnie chrupiąca :)
OdpowiedzUsuńAż mamy ochotę sobie taką kruszonkę na obiad zrobić xD
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Smaku mi narobiłaś. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńTakie desery smakują najbardziej :)
OdpowiedzUsuń