niedziela, 7 października 2018

Budyń jaglany czekoladowo - waniliowy

Budyń jaglany czekoladowo - waniliowy

Dziś kolejny budyń jaglany  :) Tym razem w wersji dwukolorowej, o smaku czekoladowo-waniliowym. Z wyglądu przypomina deser Monte, ale nie użyłam w przepisie orzechów laskowych, więc smakiem jednak nie jest do niego zbyt podobny. Chciałam, żeby warstwa czekoladowa była na spodzie, dlatego troszkę skomplikowałam sobie proces wykonania, ponieważ po zrobieniu kremu czekoladowego blender trzeba umyć i dopiero wtedy miksować warstwę waniliową. Można sobie więc ułatwić pracę i zrobić w odwrotnej kolejności. Budyń wyszedł pyszny, bardzo słodki i pożywny, więc najlepiej zrobić z tego 2 mniejsze porcje deseru. Ja zrobiłam jedną, którą umieściłam w słoiczku o pojemności 250 ml i oczywiście nie dałam radę zjeść go całego na raz ;) 

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • ok. 2- 2 i 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne)
  • 1/3 szklanki daktyli + gorąca woda
  • 2 łyżki kakao
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • szczypta mielonej wanilii
  • coś do posłodzenia (u mnie 2 tabletki stewii)
Wykonanie:

Daktyle zalać gorącą wodą i ostawić na co najmniej 15 minut żeby zmiękły. Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać raz gorącą a raz zimną wodą. Przełożyć do rondelka i zalać 2 szklankami mleka, gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania posłodzić, następnie z rondelka odebrać około 3/4 szklanki kaszy. Do pozostałej dodać czekoladę i wymieszać (w razie potrzeby dolać troszkę mleka). Następnie przełożyć do blendera, dodać kakao, daktyle wraz z kilkoma łyżkami wody i miksować do uzyskania gładkiej, kremowej masy (w razie potrzeby dolewać wody z daktyli lub mleka, aż do uzyskania konsystencji budyniu). Przełożyć masę na spód słoiczka lub pucharka. Blender umyć, a następnie zblendować odłożoną kaszę, dodając do niej szczyptę wanilii (i w razie potrzeby dolać troszkę mleka). Wyłożyć na masę czekoladową. Odstawić do ostudzenia, a następnie wsadzić do lodówki.



Kasza jaglana na słodko

Zdrowy deser

Fit budyń jaglany

5 komentarzy:

  1. Patrze na zdjęcie - MOnte
    Czytam Twój wstęp - Monte
    Kiedyś lubiłam Monte :D Twoje wersja z pewnością jest lepsza:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetycznie się prezentuje :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychotka, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie jakby dodać orzechy laskowe to można by nazwać spokojnie ten deser zdrowszą wersją monte :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...