sobota, 17 marca 2018

Fit ciasto z ciecierzycy

Bezglutenowe ciasto

Dzisiaj pomysł na kolejne roślinne ciasto :) Po fasoli i cukinii przyszła pora na ciecierzycę.  Ciasto przypomina troszkę ciasteczka z ciecierzycy, które pojawiły się kiedyś na blogu i tak jak w ich przypadku jest to dość specyficzny smak, który trudno dokładnie opisać, czy do czegoś porównać.  Ciasto wyszło dość wilgotne, może troszkę przypomina sernik, w smaku najbardziej wyczuwalne jest masło orzechowe. Na pewno nie każdemu przypadnie też do gustu. Mi smakowało, choć raczej nie zostanie jednym z moich ulubionych. Ciasto robi się szybko, jest ono też bardzo sycące, więc można się najeść nawet małym kawałeczkiem. Piekłam je w małym naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, ale można je też upiec np. w kwadratowej foremce.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady
Wykonanie:

Ciecierzycę odsączyć i przepłukać. Przesypać do misy blendera, dodać masło orzechowe oraz syrop z agawy i zmiksować do gładkiej konsystencji. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i ponownie zmiksować. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę i wymieszać. Przełożyć masę do naczynia lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180
ºC przez około 20 minut (aż wierzch się zarumieni).

Zdrowe ciasto

Fit ciasto z czekoladą

Fit ciasto z ciecierzycą

13 komentarzy:

  1. Wspomniałaś o ciasteczkach z ciecierzycy. Spojrzałam na drugie zdjęcie i przed oczami mam ciastko z ciecierzycy tylko w wersji XXL :D Na prawdę na drugim zdjęciu wygląda jak takie kruche ciasteczko xD A z tą gorzką czekoladą wygląda genialnie zwłaszcza na ostatnim zdjęciu. I jest wyczuwalne masło orzechowe, więc nie może nie posmakować (tylko nie mówić z czego jest zrobione przed degustacją) :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, próbowałam już ciasta z fasolą i cukinią, ale z ciecierzycą jeszcze nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie ciecierzycy z masłem orzechowym. Kiedyś robiłam placki z podobnych składników i wyszły super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno by nam smakowało, bo bardzo lubiłyśmy muffinki z ciecierzycy jakie kiedyś robiłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejna pyszna propozycja na zdrowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wygląda, jestem bardzo ciekawa jakie jest w smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiej wielkości formy użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w bardzo małym naczyniu żaroodpornym - nie znam dokładnych wymiarów, ale średnica wynosi coś około 18 cm

      Usuń
  9. Jak dla mnie pyszne. A na ciepło to w ogóle bomba :). Tylko dodałam trochę mleka, bo wyszło bardzo gęstę. No i u mnie obowiązkowo cynamon i imbir :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakiej wielkości ma być puszka ciecierzycy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam cieciorki z firmy Bonduelle - pojemność 425 ml :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...