Pyszny tort, idealny na różne uroczystości czy święta. Można go przygotować zarówno zimą jak i latem. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, ja zrobiłam go w nieco innej wersji. Wbrew pozorom nie jest on trudny do zrobienia czy czasochłonny, a całość prezentuje się bardzo efektowanie.
Inspiracja: Tort urodzinowy Kwestia Smaku
Składniki(tortownica o średnicy 25 cm):
- 6 jajek
- 10 łyżek ksylitolu/cukru
- 12 łyżek mąki ryżowej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
- 450 g sera mascarpone
- 350 ml śmietany 36%, dobrze schłodzonej
- 3/4 szklanka cukru pudru (opcjonalnie ksylitol/erytytol)
Dodatkowo:
Wykonanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz kakao i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty i odciąć/wyrównać wyrośnięty wierzch biszkoptu.
- 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie (480 g owoców)
- 1/2 szklanki konfitury brzoskwiniowej
- biała czekolada i mini beziki do dekoracji
Wykonanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz kakao i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty i odciąć/wyrównać wyrośnięty wierzch biszkoptu.
Krem: Zimną śmietanę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać ją z serem mascarpone. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Odłożyć jedną połówkę brzoskwiń, a resztę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą brzoskwiniową, odstawić.
Dolny krążek położyć na paterze, wyłożyć połowę przełożenia (brzoskwiń razem z konfiturą i powstałym sokiem) i skropić 1/3 ilości nasączenia. Wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim (środkowym) krążkiem. Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
Boki tortu obłożyć pokruszonym wierzchem tortu i okruszkami z przekrojenia. Wierzch udekorować pokrojoną na plasterki połówką brzoskwini, startą białą czekoladą i mini bezikami. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Odłożyć jedną połówkę brzoskwiń, a resztę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą brzoskwiniową, odstawić.
Dolny krążek położyć na paterze, wyłożyć połowę przełożenia (brzoskwiń razem z konfiturą i powstałym sokiem) i skropić 1/3 ilości nasączenia. Wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim (środkowym) krążkiem. Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
Boki tortu obłożyć pokruszonym wierzchem tortu i okruszkami z przekrojenia. Wierzch udekorować pokrojoną na plasterki połówką brzoskwini, startą białą czekoladą i mini bezikami. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz