Dziś zapraszam na jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam i jadłam. To mój ostatni ulubieniec i pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów serników i jabłeczników. Ciasto jest idealne na jesienno-zimowy czas, a także na wszelkie imprezy czy święta. Żaden ze składników nie dominuje, ser doskonale łączy się z aromatycznymi jabłkami oraz kruchym ciastem.
Składniki (forma 24 x 28 cm):
Ciasto kruche:- 200 g mąki orkiszowej/pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek ksylitolu/cukru
- 180 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 500 g twarogu sernikowego (użyłam z wiaderka firmy "Piątnica")
- 100 g ksylitolu/cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80 ml śmietany kremówki 30%
- 4 jabłka (najlepiej szara reneta)
- 50 g cukru/ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier/ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko, śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto (gdyby ciasto wyszło zbyt kleiste dosypać mąki) Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki albo rozwałkować i wyłożyć spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C.
Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dodać cukier oraz cynamon i smażyć na małym ogniu. co jakiś czas mieszając aż jabłka zmiękną (około 5 minut)
Masa serowa: Ser przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać za pomocą trzepaczki (lub mikserem na niskich obrotach), następnie dodać jajka, wanilie i dalej mieszać na gładką konsystencje, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wlać śmietankę i wymieszać. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach przez około 40 minut.
Masa serowa: Ser przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać za pomocą trzepaczki (lub mikserem na niskich obrotach), następnie dodać jajka, wanilie i dalej mieszać na gładką konsystencje, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wlać śmietankę i wymieszać. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach przez około 40 minut.
Upieczony sernik wyciągnąć, na wierzch wyłożyć podsmażone jabłka, zetrzeć kruszonkę i podpiec przez około 10-15 minut (aż kruszonka się zarumieni) w 180 stopniach C.
Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Bardzo smacznie wygląda. 😍
OdpowiedzUsuńJest przepyszne :) Ciocia Boża jadła :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam 🤤👍👌
OdpowiedzUsuńna serniczek zawsze mam ochotę!
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńI absolutely love this! I must try it!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku!
OdpowiedzUsuńAngelika
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku!