poniedziałek, 30 grudnia 2024

Sernik z jabłkami i kruszonką

Sernik z jabłkami

Dziś zapraszam na jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam i jadłam. To mój ostatni ulubieniec i pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów serników i jabłeczników. Ciasto jest idealne na jesienno-zimowy czas, a także na wszelkie imprezy czy święta. Żaden ze składników nie dominuje, ser doskonale łączy się z aromatycznymi jabłkami oraz kruchym ciastem. 

Składniki (forma 24 x 28 cm):

Ciasto kruche:
  • 200 g mąki orkiszowej/pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek ksylitolu/cukru
  • 180 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego (użyłam z wiaderka firmy "Piątnica")
  • 100 g ksylitolu/cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
  • 4 jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 50 g cukru/ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:

Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier/ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko, śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto (gdyby ciasto wyszło zbyt kleiste dosypać mąki) Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki albo rozwałkować i wyłożyć spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C.
Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dodać cukier oraz cynamon i smażyć na małym ogniu. co jakiś czas mieszając aż jabłka zmiękną (około 5 minut)
Masa serowa: Ser przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać za pomocą trzepaczki (lub mikserem na niskich obrotach), następnie dodać jajka, wanilie i dalej mieszać na gładką konsystencje, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wlać śmietankę i wymieszać.  Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach przez około 40 minut.
Upieczony sernik wyciągnąć, na wierzch wyłożyć podsmażone jabłka, zetrzeć kruszonkę i podpiec przez około 10-15 minut (aż kruszonka się zarumieni) w  180 stopniach C.
Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Sernik na kruchym spodzie

Sernik z owocami i kruszonką

28 komentarzy:

  1. Jest przepyszne :) Ciocia Boża jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na serniczek zawsze mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasto :) wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię serniki, a ten z dodatkiem jabłek wydaje się wyjątkowy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie i na pewno tak też smakuje :) Idealne ciasto nie tylko na grudzień :D Wszystkiego dobrego w nowym roku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa wariacja serniczka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę przyznać, że jestem uwielbiam zarówno serniki, jak i również jabłeczniki :) Na dodatek ciasto prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi smacznie. Nigdy takiego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie klasyczne smaki w nowych odsłonach. Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernika z jabłkami chyba jeszcze nie jadłam. opowiada się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł na sernik. Jeszcze takiego nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Już mi się podoba, uwielbiam ciasta z kruszonką. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis, właśnie szukałam pomysłu na coś nowego z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem fanką serników. Już kiedyś jadłam taki z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie mialam okazji próbować takiego sernika. Myślę że by mi posmakował.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jabłka w serniku to coś nowego dla mnie, ciasto wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzięki za przepis, cieszę się, że jest prosty i pyszny. Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  20. Hmm ciekawa jestem tego połączenia, może nie jestem wielką fanką sernika, ale w takiej wersji bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię serniki. To dla mnie coś nowego chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  22. Takiego jeszcze nie robiłam. Będę musiała wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  23. Dawno nie piekłam sernika. Ta wersja bardzo mi się podoba, na pewno jest smaczny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...