poniedziałek, 30 grudnia 2024

Sernik z jabłkami i kruszonką

Sernik z jabłkami

Dziś zapraszam na jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam i jadłam. To mój ostatni ulubieniec i pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów serników i jabłeczników. Ciasto jest idealne na jesienno-zimowy czas, a także na wszelkie imprezy czy święta. Żaden ze składników nie dominuje, ser doskonale łączy się z aromatycznymi jabłkami oraz kruchym ciastem. 

Składniki (forma 24 x 28 cm):

Ciasto kruche:
  • 200 g mąki orkiszowej/pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek ksylitolu/cukru
  • 180 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego (użyłam z wiaderka firmy "Piątnica")
  • 100 g ksylitolu/cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
  • 4 jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 50 g cukru/ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:

Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier/ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko, śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto (gdyby ciasto wyszło zbyt kleiste dosypać mąki) Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki albo rozwałkować i wyłożyć spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C.
Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dodać cukier oraz cynamon i smażyć na małym ogniu. co jakiś czas mieszając aż jabłka zmiękną (około 5 minut)
Masa serowa: Ser przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać za pomocą trzepaczki (lub mikserem na niskich obrotach), następnie dodać jajka, wanilie i dalej mieszać na gładką konsystencje, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wlać śmietankę i wymieszać.  Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach przez około 40 minut.
Upieczony sernik wyciągnąć, na wierzch wyłożyć podsmażone jabłka, zetrzeć kruszonkę i podpiec przez około 10-15 minut (aż kruszonka się zarumieni) w  180 stopniach C.
Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Sernik na kruchym spodzie

Sernik z owocami i kruszonką

9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...