Dziś zapraszam na jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam i jadłam. To mój ostatni ulubieniec i pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów serników i jabłeczników. Ciasto jest idealne na jesienno-zimowy czas, a także na wszelkie imprezy czy święta. Żaden ze składników nie dominuje, ser doskonale łączy się z aromatycznymi jabłkami oraz kruchym ciastem.
Składniki (forma 24 x 28 cm):
Ciasto kruche:- 200 g mąki orkiszowej/pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek ksylitolu/cukru
- 180 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 500 g twarogu sernikowego (użyłam z wiaderka firmy "Piątnica")
- 100 g ksylitolu/cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80 ml śmietany kremówki 30%
- 4 jabłka (najlepiej szara reneta)
- 50 g cukru/ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier/ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko, śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto (gdyby ciasto wyszło zbyt kleiste dosypać mąki) Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki albo rozwałkować i wyłożyć spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C.
Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dodać cukier oraz cynamon i smażyć na małym ogniu. co jakiś czas mieszając aż jabłka zmiękną (około 5 minut)
Masa serowa: Ser przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać za pomocą trzepaczki (lub mikserem na niskich obrotach), następnie dodać jajka, wanilie i dalej mieszać na gładką konsystencje, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wlać śmietankę i wymieszać. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach przez około 40 minut.
Masa serowa: Ser przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać za pomocą trzepaczki (lub mikserem na niskich obrotach), następnie dodać jajka, wanilie i dalej mieszać na gładką konsystencje, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wlać śmietankę i wymieszać. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach przez około 40 minut.
Upieczony sernik wyciągnąć, na wierzch wyłożyć podsmażone jabłka, zetrzeć kruszonkę i podpiec przez około 10-15 minut (aż kruszonka się zarumieni) w 180 stopniach C.
Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Bardzo smacznie wygląda. 😍
OdpowiedzUsuńJest przepyszne :) Ciocia Boża jadła :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam 🤤👍👌
OdpowiedzUsuńna serniczek zawsze mam ochotę!
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńI absolutely love this! I must try it!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku!
OdpowiedzUsuńAngelika
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku!
Świetne ciasto :) wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńLubię serniki, a ten z dodatkiem jabłek wydaje się wyjątkowy.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i na pewno tak też smakuje :) Idealne ciasto nie tylko na grudzień :D Wszystkiego dobrego w nowym roku!
OdpowiedzUsuńCiekawa wariacja serniczka :D
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że jestem uwielbiam zarówno serniki, jak i również jabłeczniki :) Na dodatek ciasto prezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie. Nigdy takiego nie jadłam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie klasyczne smaki w nowych odsłonach. Super pomysł.
OdpowiedzUsuńSernika z jabłkami chyba jeszcze nie jadłam. opowiada się świetnie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na sernik. Jeszcze takiego nie robiłam.
OdpowiedzUsuńJuż mi się podoba, uwielbiam ciasta z kruszonką. :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, właśnie szukałam pomysłu na coś nowego z jabłkami.
OdpowiedzUsuńJestem fanką serników. Już kiedyś jadłam taki z jabłkami.
OdpowiedzUsuńNie mialam okazji próbować takiego sernika. Myślę że by mi posmakował.
OdpowiedzUsuńJabłka w serniku to coś nowego dla mnie, ciasto wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, cieszę się, że jest prosty i pyszny. Miłego weekendu!
OdpowiedzUsuńHmm ciekawa jestem tego połączenia, może nie jestem wielką fanką sernika, ale w takiej wersji bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńLubię serniki. To dla mnie coś nowego chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie robiłam. Będę musiała wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam sernika. Ta wersja bardzo mi się podoba, na pewno jest smaczny.
OdpowiedzUsuń