środa, 14 czerwca 2023

Tort bez pieczenia z kremem, truskawkami i musem z rabarbaru

Tort z truskawami

Zapraszam na wiosenny tort z truskawkami oraz musem z rabarbaru. Bardzo łatwy do przygotowania, nie wymaga pieczenia, świetnie się prezentuje, więc w sam raz pasuje na przykład na jakąś weekendową imprezę. Tort jest lekki, rabarbar w połączeniu z galaretka i truskawami ma fajny słodko-kwaśny i orzeźwiający smak.

Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):

  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 galaretki krystaliczne/przezroczyste
  • ok. 400 g świeżych truskawek
  • ok 500 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki 
  • 1 galaretka agrestowa

Wykonanie:

Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć biszkopty, tak żeby nie zostało żadnych wolnych przestrzeni.
1 galaretkę krystaliczną rozpuścić w ok 200 ml gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
Rabarbar przełożyć do garnka, zalać ok. 300 ml wody i gotować na średnim ogniu, aż łodygi zmiękną i zaczną się rozpadać. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień, zblendować za pomocą ręcznego blendera na gładką masę (gdyby wyszła za gęsta dolać trochę wody), następnie wrzucić galaretką o smaku agrestowym oraz 1 galaretkę krystaliczną (można użyć też 2 agrestowych), dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i miksować aż masa powiększy swoją objętość i zgęstnieje. Następnie powoli, cienką strużką wlewać ostudzoną galaretką krystaliczną, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie wrzucić pokrojone kawałki truskawek  (zostawiając kilkanaście do musu) i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód z biszkoptów i wyrównać.
Gdy mus z rabarbaru przestygnie i zacznie tężeć, wrzucić pozostałe truskawki i wylać na krem. Tort wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Tort z owocami

Ciasto bez pieczenia

Ciasto z kremem i owocami

21 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto :) w lecie uwielbiam takie desery bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda i z na pewno jest bardzo pyszny 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. akura sezon na truskawki więc warto korzystać

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie torciki latem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie torty bez pieczenia są idealne na upały. Dziękuję za świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie ♡
    Wow, wygląda pysznie! Na pewno tak smakuje, aż mam wielką ochotę na takie słodkości :) Dziękuję za inspirujący przepis :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  7. Letni torcik. Idealny, koniecznie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten mus rabarbarowy przekonuje mnie. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie robiłam jeszcze takiego. Mąż ma niedługo urodziny, myślę że będzie idealny

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja mam robiła kiedyś taki, ale z innymi dodatkami. Muszę jej przypomnieć o tym deserze <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie wypróbuję, idealne na ciepłe dni ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. Mus z rabarbaru - fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda epicko, ale bym zjadła taki kawałeczek ❤️

    OdpowiedzUsuń
  14. Zaskoczę tym ciastem rodzinkę. Jestem pewna że będzie smakowało

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale fajne połączenie smaków, dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Takiego sernika jeszcze nie spotkałam. Z chęcią wypróbuję ten przepis
    ,

    OdpowiedzUsuń
  17. Smacznie się zapowiada. W tym roku nie robiłam ciast z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  18. Jadłam pyszny. Na prawdę warto zrobić

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...