Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
Biszkopt:
- 5 jajek
- 6 łyżek ksylitolu/cukru
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 2 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki kremu pistacjowego
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
- ok. 100 g niesolonych pistacji
Wykonanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz kakao i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty i odciąć/wyrównać wyrośnięty wierzch biszkoptu.
Krem: Mascarpone zmiksować z kremem pistacjowym na gęstą i puszystą masę.
Polewa: Kremówkę mocno podgrzać, wyłączyć z ognia, dodać kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
Pistacje drobno posiekać lub zlendować w blenderze.
Dolny blat biszkoptu posmarować warstwą kremu. Przykryć drugim blatem, wierzch posmarować resztą kremu. Wierzch oblać czekoladą i posypać pistacjami.
Alez pysznie wygląda. Jaki ogrom pistacji mniam.
OdpowiedzUsuńSuper :) wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńWow :o Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJakie piękne :D Będziesz robić coś w granacie?
Pozdrawiam serdecznie! :)
Wildfiret
Smakowicie wygląda Twój torcik. Uwielbiam dodatek pistacji. :)
OdpowiedzUsuńNietuzinkowe połączenie
OdpowiedzUsuńPistacje uwielbiam! Z chęcią zjadłabym ten torcik :)
OdpowiedzUsuńkocham pistacje!
OdpowiedzUsuńAleż apetyczny, ten pistacjowy wierzch robi robotę. :)
OdpowiedzUsuńOstatnio miałam ochotę na pistacje, więc taki torcik jak znalazł!
OdpowiedzUsuńMuszę wybrać się do mojej mamy i upiec te pyszności :)
A to, że nie jest zbyt fit mi akurat nie przeszkadza :P
Pozdrawiam cieplutko.
Piękny ten torcik :)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie się prezentuje :)
Pozdrawiam serdecznie
Ależ on musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taki torcik!😍
OdpowiedzUsuńAle piękny torcik, pistacje i czekoladę kocham do szaleństwa, więc muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik <3 a jeszcze pistacja z czekoladą to wyśmienite połączenie.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńUwielbiam pistacje, mogłabym się nimi zajadać cały czas, na okrągło :) Mniam! Super przepis, torcik wygląda rewelacyjnie i na pewno smakuje obłędnie :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
uwielbiam pistacje!
OdpowiedzUsuńsuper ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie. Wszystkie moje ulubione smaki się w nim znajdują ;)
OdpowiedzUsuńOh my Gosh this cake looks AMAZING
OdpowiedzUsuńGreat recipe
Piękny tort wyszedł. :) Uwielbiam pistacje i wszelkie desery z nimi związanie.
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho <3 jakoś nie miałam jeszcze okazji robić z pistacjami, ale trzeba to nadrobić.
OdpowiedzUsuń