Znakomite ciasto, bardzo truskawkowe, lekkie i orzeźwiające. Dodatkowo jest ono bezglutenowe, a wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Ciasto bardzo efektowanie prezentuje się na talerzu, więc śmiało można je zrobić na jakąś letnią imprezę. Do zrobienia kremu użyłam serka mascarpone, który bardzo lubię, ale można je bardziej odchudzić i użyć np. jogurtu greckiego. Bardzo polecam.
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
Biszkopt:
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 3 łyżki ksylitolu
- 200 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 7 łyżek ksylitolu/cukru
- 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody
- ok. 150 g świeżych truskawek
Mus truskawkowy:
- 1 galaretka truskawkowa + 150 ml wody
- ok. 350 g truskawek
- 200 g serka waniliowego
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Truskawki umyć, usunąć szypułki i dobrze osuszyć.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać przesianą mąkę ryżową oraz ziemniaczaną i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia.
Krem: Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali). Odstawić do przestudzenia. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki.
Do miski przełożyć śmietankę oraz serek mascarpone i ubijać mikserem aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodać ksylitol/cukier i jeszcze chwilę ubijać. Następnie powoli cienką strużką wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na upieczony i przestudzony biszkopt.
Mus truskawkowy: Truskawki przełożyć do misy blendera, wlać przestudzoną galaretkę i zblendować. Następnie dodać serek waniliowy i jeszcze raz zmiksować. Odstawić i jak masa zacznie lekko tężeć wylać na biały krem.
Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.
Wygląda pysznie :). Ja już dwa razy miałam robić ciasto z truskawkami w tym roku i za żadnym razem truskawki nie dotrwały :P
OdpowiedzUsuńAle śliczne Ci wyszło to ciasto ❤️ mniam ❤️
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda! na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńFajny przepis, super ze zdecydowałaś się na zamiennik cukru , myślę, że spróbuje je odtworzyć tylko żelatynę zastąpie agarem ( bo nie jadam zwierzęco pochodnych) :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, uwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam właśnie takie ciasto z jogurtów greckich i według mnie na lato najlepszy wybór :D
OdpowiedzUsuńPerfekcyjne na lato :)
OdpowiedzUsuńBezglutenowa rewelacja! Koniecznie zrobię :)
OdpowiedzUsuńWow, po prostu truskawkowe cudo :)
OdpowiedzUsuńSezon na truskawki w pełni. Takie ciacha to świetny pomysł na letni deser :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie. No po prostu jak ze snu :) Kocham słodkości, chętnie bym go spróbowała :) Razem z mężem. straszne z nas łasuchy ^^
Pozdrawiam cieplutko ♡
Z mężem lubimy tego typu ciasta, więc na pewno wykorzystam przepis - tym bardziej, że na zdjęciach wygląda przepysznie i nabrałam ochoty na to ciasto.
OdpowiedzUsuńależ to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńPrześliczny torcik!
OdpowiedzUsuń