sobota, 8 lutego 2020

Pancakes czekoladowo - bananowe

Czekoladowe placuszki

Pancakes to zawsze dobry pomysł na weekendowe śniadanie. Dziś proponuje takie przepyszne a przy okazji bardzo sycące placuszki o smaku czekoladowo - bananowym. Bardzo proste do zrobienia, bez białego cukru,  z mąki pełnoziarnistej, podane z chrupiącym masłem orzechowym i bananami.

Składniki (8-10 naleśników):
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2 duże dojrzałe banany 
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe)
  • olej kokosowy do smażenia

Wykonanie: 

Banany rozgnieść. Przełożyć do miski, dodać jajko, ekstrakt, mleko i wymieszać. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao i sól. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać do dokładnego połączenia się składników (nie mieszać za długo). Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać mleka. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nakładać ciasto (najlepiej za pomocą chochli), zachowując spore odstępy pomiędzy placuszkami. Smażyć na średnim ogniu około 2 minuty, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Przewrócić i smażyć przez kolejne 2 minuty. Po usmażeniu pierwszej partii zmniejszyć ogień i w razie potrzeby posmarować patelnię olejem.

Naleśniki czekoladowe

Fit pancakes

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...