wtorek, 16 kwietnia 2019

Owsiane muffinki z dżemem i kruszonką

Zdrowe muffinki

Dziś kolejny przepis na muffinki. Takie w sam raz na przekąskę w czasie świątecznych przygotowań. Bardzo proste do zrobienia, pożywne i po prostu pyszne. Te muffinki będę idealne nie tylko na deser, ale śmiało można je zjeść na śniadanie. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy 
  • 1 jajko
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki płatków owsianych 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
  • ulubiony dżem 
Wykonanie:

Mąkę owsianą przesypać do miski. Dodać mleko, miód, jajko, oraz posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do foremek na muffinki. Następnie zrobić wgłębienia i dodać po łyżeczce dżemu do każdej muffinki.
Kruszonka: Płatki owsiane, posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe wsypać do miseczki, dodać miód i olej kokosowy i wyrobić na kruszonkę. Następnie wyłożyć na muffinki. Piec ok. 25 min. w temperaturze ok. 180ºC.


Zdrowe przekąski

Owsiane muffinki

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...