Dziś kolejny przepis na muffinki. Takie w sam raz na przekąskę w czasie świątecznych przygotowań. Bardzo proste do zrobienia, pożywne i po prostu pyszne. Te muffinki będę idealne nie tylko na deser, ale śmiało można je zjeść na śniadanie. Bardzo polecam.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 1 jajko
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- ulubiony dżem
Mąkę owsianą przesypać do miski. Dodać mleko, miód, jajko, oraz posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do foremek na muffinki. Następnie zrobić wgłębienia i dodać po łyżeczce dżemu do każdej muffinki.
Kruszonka: Płatki owsiane, posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe wsypać do miseczki, dodać miód i olej kokosowy i wyrobić na kruszonkę. Następnie wyłożyć na muffinki. Piec ok. 25 min. w temperaturze ok. 180ºC.
Ta kruszonka musi być cudowna <3 jak wisienka na torcie ;)
OdpowiedzUsuń