sobota, 22 lutego 2025

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Dziś proponuje pyszny, bardzo kremowy sernik z dodatkiem kremu pistacjowego. Na spodzie z ciasteczek Oreo oraz polewą czekoladową i kruszonymi pistacjami. Jeśli używamy słodzonego kremu pistacjowego to nie należy dodawać cukru, chyba że lubimy bardzo słodkie wypieki wtedy można dodać 2-3 łyżki cukru lub jego zamienikka. Wykonanie sernika jest proste i nie zajmuje wiele czasu.

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):

Spód:
  • 150 g ciastek Oreo
  • 70 g roztopionego masła
Masa serowa
  • 700 kg zmielonego twarogu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g kremu pistacjowego (niesłodzonego)* 
  • 100 g cukru lub ksylitolu*
Polewa:
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%
Dekoracja
  • ok. 50 g niesolonych pistacji
Wykonanie:

Spód: Ciastka Oreo zmiksować w blenderze, dodać masło i ponownie zmiksować. Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy i wyrównać dociskajac np. spodem od szklanki.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Na dno piekarnika wstawić małą foremę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, do którego wlejemy wrzącą wodę.
Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Dodać śmietankę oraz krem pistacjowy. Zmiksować całość na jednolitą masę serową. Wyłożyć na spód i wstawić do piekarnika. Wlać wrzącą wodę do naczynia na dnie piekarnika. Sernik piec przez ok. 60 - 65 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Polewa: W rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić i następnie polać po serniku. Na koniec sernik udekorować posiekanymi pistacjami.

*Jeśli używamy kremu pistacjowego słodzonego nie trzeba dodawać cukru.

Prosty sernik

Prosty sernik pistacjowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...