Dziś proponuje pyszny, bardzo kremowy sernik z dodatkiem kremu pistacjowego. Na spodzie z ciasteczek Oreo oraz polewą czekoladową i kruszonymi pistacjami. Jeśli używamy słodzonego kremu pistacjowego to nie należy dodawać cukru, chyba że lubimy bardzo słodkie wypieki wtedy można dodać 2-3 łyżki cukru lub jego zamienikka. Wykonanie sernika jest proste i nie zajmuje wiele czasu.
Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):
Spód:
- 150 g ciastek Oreo
- 70 g roztopionego masła
Masa serowaWykonanie:
Spód: Ciastka Oreo zmiksować w blenderze, dodać masło i ponownie zmiksować. Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy i wyrównać dociskajac np. spodem od szklanki.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Na dno piekarnika wstawić małą foremę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, do którego wlejemy wrzącą wodę.
Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Dodać śmietankę oraz krem pistacjowy. Zmiksować całość na jednolitą masę serową. Wyłożyć na spód i wstawić do piekarnika. Wlać wrzącą wodę do naczynia na dnie piekarnika. Sernik piec przez ok. 60 - 65 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- 700 kg zmielonego twarogu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- 200 g kremu pistacjowego (niesłodzonego)*
- 100 g cukru lub ksylitolu*
Polewa:
- 50 ml śmietanki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady 70%
- ok. 50 g niesolonych pistacji
Spód: Ciastka Oreo zmiksować w blenderze, dodać masło i ponownie zmiksować. Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy i wyrównać dociskajac np. spodem od szklanki.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Na dno piekarnika wstawić małą foremę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, do którego wlejemy wrzącą wodę.
Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Dodać śmietankę oraz krem pistacjowy. Zmiksować całość na jednolitą masę serową. Wyłożyć na spód i wstawić do piekarnika. Wlać wrzącą wodę do naczynia na dnie piekarnika. Sernik piec przez ok. 60 - 65 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Polewa: W rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić i następnie polać po serniku. Na koniec sernik udekorować posiekanymi pistacjami.
*Jeśli używamy kremu pistacjowego słodzonego nie trzeba dodawać cukru.
*Jeśli używamy kremu pistacjowego słodzonego nie trzeba dodawać cukru.
cudownie wygląda
OdpowiedzUsuńEkstra ale on musi być pyszny. Koniecznie spróbuję taki zrobić.
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie. Nie jadłam jeszcze takiego sernika.
OdpowiedzUsuńAle mnie zaciekawił ten przepis! Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze ciast z pistacjami. Sernik zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńTo musi niebiańsko smakować
OdpowiedzUsuńBędę musiała kiedyś spróbować. Jeszcze nie jadłam takiego sterniczka.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Taki sernik na pewno smakuje wszystkim.
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła 😍
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńOstatnio ciągle pokazują mi się takie serniki. Chyba czas żeby w końcu spróbować.
OdpowiedzUsuńNie pozostaje mi nic innego jak tylko spróbować zrobić taki sernik.
OdpowiedzUsuńTakiego sernika jeszcze nie próbowałam, ale wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację, zawsze szukam ciekawych wariacji na temat sernika.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Ciekawi mnie, czy w smaku bardziej dominuje pistacja czy klasyczny sernikowy akcent.
OdpowiedzUsuńIdealny deser na specjalne okazje, wygląda pysznie i elegancko.
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam czekoladę dunajską. Twój sernik wygląda apetycznie. Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńOh very good recipe
OdpowiedzUsuńSernik wygląda świetnie. Na pewno każdemu smakuje.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego. Będę musiała taki zrobić.
OdpowiedzUsuń