sobota, 22 lutego 2025

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Dziś proponuje pyszny, bardzo kremowy sernik z dodatkiem kremu pistacjowego. Na spodzie z ciasteczek Oreo oraz polewą czekoladową i kruszonymi pistacjami. Jeśli używamy słodzonego kremu pistacjowego to nie należy dodawać cukru, chyba że lubimy bardzo słodkie wypieki wtedy można dodać 2-3 łyżki cukru lub jego zamienikka. Wykonanie sernika jest proste i nie zajmuje wiele czasu.

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):

Spód:
  • 150 g ciastek Oreo
  • 70 g roztopionego masła
Masa serowa
  • 700 kg zmielonego twarogu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g kremu pistacjowego (niesłodzonego)* 
  • 100 g cukru lub ksylitolu*
Polewa:
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%
Dekoracja
  • ok. 50 g niesolonych pistacji
Wykonanie:

Spód: Ciastka Oreo zmiksować w blenderze, dodać masło i ponownie zmiksować. Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy i wyrównać dociskajac np. spodem od szklanki.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Na dno piekarnika wstawić małą foremę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, do którego wlejemy wrzącą wodę.
Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Dodać śmietankę oraz krem pistacjowy. Zmiksować całość na jednolitą masę serową. Wyłożyć na spód i wstawić do piekarnika. Wlać wrzącą wodę do naczynia na dnie piekarnika. Sernik piec przez ok. 60 - 65 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Polewa: W rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić i następnie polać po serniku. Na koniec sernik udekorować posiekanymi pistacjami.

*Jeśli używamy kremu pistacjowego słodzonego nie trzeba dodawać cukru.

Prosty sernik

Prosty sernik pistacjowy

20 komentarzy:

  1. Ekstra ale on musi być pyszny. Koniecznie spróbuję taki zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się pysznie. Nie jadłam jeszcze takiego sernika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mnie zaciekawił ten przepis! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie piekłam jeszcze ciast z pistacjami. Sernik zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi niebiańsko smakować

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę musiała kiedyś spróbować. Jeszcze nie jadłam takiego sterniczka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie. Taki sernik na pewno smakuje wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio ciągle pokazują mi się takie serniki. Chyba czas żeby w końcu spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko spróbować zrobić taki sernik.

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego sernika jeszcze nie próbowałam, ale wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za inspirację, zawsze szukam ciekawych wariacji na temat sernika.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis. Ciekawi mnie, czy w smaku bardziej dominuje pistacja czy klasyczny sernikowy akcent.

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealny deser na specjalne okazje, wygląda pysznie i elegancko.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio robiłam czekoladę dunajską. Twój sernik wygląda apetycznie. Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik wygląda świetnie. Na pewno każdemu smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie jadłam jeszcze takiego. Będę musiała taki zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...