Ostatnio furorę robi krem pistacjowy i różne ciasta i desery z jego udziałem. Ja też nie mogłam się mu oprzeć, a że dodatkowo mamy sezon truskawkowy to połączenie tych dwóch smaków było strzałem w dziesiątkę. Taki pyszny tort to nie tylko wspaniały deser na weekend, ale też idealne ciasto na urodziny czy inną okazję. Prezentuje się naprawdę pięknie no i oczywiście świetnie smakuje. Przepis podłapałam ze strony Kwestia Smaku, choć ta była wersja z malinami (poniżej zostawiam link).
Inspiracja: Tort pistacjowy (Kwestia Smaku)
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
Biszkopt:
- 5 jajek
- 8 łyżek ksylitolu/cukru
- 12 łyżek mąki ryżowej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem pistacjowy:
- 200 g kremu pistacjowego*
- 300 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30% (zimnej)
- 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu/erytytolu*
- ok. 300 g świeżych truskawek
- ok. 50 g obranych (niesolonych) pistacji do dekoracji
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty i odciąć/wyrównać wyrośnięty wierzch biszkoptu.
Krem: W misie miksera umieścić krem pistacjowy, mascarpone, zimną śmietankę oraz cukier (jeśli używamy). Ubijać przez ok. 3 minuty na puszystą masę. Pierwszy blat położyć na paterze, posmarować kremem, położyć truskawki i przykryć kolejną warstwą kremu .Powtórzyć z resztą biszkoptu, kremu i truskawkami. Resztą kremu posmarować boki tortu i udekorować posiekanymi pistacjami i truskawkami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
*Jeśli używamy słodkiego kremu pistacjowego to nie ma potrzeby dodawać cukru.
Pyszna propozycja. Uwielbiam desery z pistacjami. :)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam nic pistacjowego :D
OdpowiedzUsuńPistacje uwielbiam! Ten torcik musi być pyszny, a przy tym wygląda wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńTen tort musi smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Idealne połączenie smaków i kolorów.
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam różne pistacjowe słodkości, więc koniecznie muszę kiedyś wypróbować ten przepis 😊.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Tort wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńchcę kawałek!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Będę musiała wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pistacje od zawsze i gdy byłam dzieckiem, zajadałam się nimi jak szalona! Jestem bardzo zadowolona, że już od ponad roku panuje taka moda na słodkości z pistacjami i mam nadzieję, że szybko nie minie :D
OdpowiedzUsuńAleż musi być pyszny! Cudowne połącznie moich ulubionych smaków :) Aż zgłodniałam, chciałabym spróbować go zrobić :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na tort. Truskawki i pistacje to na pewno wyśmienite połączenie.
OdpowiedzUsuńJa również bardzo polubiłam te pistacjowe słodkości. Piękny i kuszący Twój tort. :)
OdpowiedzUsuńMąż ma urodziny niedługo. To będzie idealny tort.
OdpowiedzUsuńAleż on pysznie wygląda, bardzo pistacjowo. :))
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Świetne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Nie miałam okazji próbować tortu z takim kremem.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Chętnie bym spróbowała kawałek.
OdpowiedzUsuńMy goodness, what a fantastic cake! I have no doubt these flavors are wonderful together. It sounds like such a refreshing and lovely combination.
OdpowiedzUsuńMmm pistacje i truskawki <3 muszę tego spróbować :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Połączenie truskawek i pistacji brzmi smacznie.
OdpowiedzUsuńKrem pistacjowy brzmi smacznie. Będę musiała kiedyś spróbować taki zrobić.
OdpowiedzUsuń