piątek, 8 października 2021

Prosta szarlotka z kruszonką

Prosta szarlotka

W końcu zapraszam na pierwszą u mnie tej jesieni szarlotkę. Bardzo prostą, z dużą ilością jabłek i złocistą kruszonką. Szarlotkę wykonałam w szklanej formie na tarte, ostatnio bardzo polubiłam robić w niej ciasta, bo nie trzeba ją niczym wykładać oraz można łatwo wylepić boki formy.  Przepis jest bardzo prosty, jabłka można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, ja wybrałam tą pierwszą opcję, bo jest zdecydowanie szybciej i łatwiej, dodatkowo podsmażyłem je do miękkości, tak żeby zostały kawałki jabłek, chociaż z części zaczął robić się już mus. Można również pominąć smażenie, wtedy czas przygotowanie będzie jeszcze krótszy. 

Składniki (forma o średnicy 24 cm):
  • 250 g mąki orkiszowej lub innej
  • 130 g masła
  • 6 łyżek kylitolu/cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier/ksylitol (opcjonalnie do smaku)

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wsypać do garnka, dodać cukier/ksylitol i smażyć co jakiś czas mieszając do momentu aż jabłka zmiękną (około 20 minut), na koniec dodać cynamon i wymieszać.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód i boki formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka,  na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta (na tarce o grubych oczkach).
Piec około 45 minut w 180 stopniach, funkcja góra-dół.

Fit szarlotka z kruszonką

Tarta z jabłkami

29 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale:) kusi mnie żeby zrobić bardzo podobne ciasto, ale ze śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham szarlotkę :) Bardzo często ją piekę :) Twoja prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta szarlotka na pewno musi być pyszna :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna, bardzo lubię szarlotkę z kruszonką :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie! Szkoda że oglądam to w nocy, bo chętnie bym teraz taką zrobiłą:D

    https://redamancyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś trafiam często na przepisy szarlotek i chętnie któryś z przepisów wypróbuję. Twoja wygląda przepysznie, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Niby prosta, a jednak wygląda smakowicie!
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie proste szarlotki są najlepsze 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie proste przepisy i pyszne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotka to dla mnie najlepszy smak jesieni.

    OdpowiedzUsuń
  11. Może spróbuję zrobić :). Pamiętam jak w dzieciństwie zawsze najpierw wyjadałam kruszonkę :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje ulubione ciasto 😋 super przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. Szarlotkę mogę jeść zawsze i o każdej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy w życiu nie zdarzyło mi się upiec szarlotki, a bardzo lubię. Szczególnie taką na ciepło z lodami. ♥️

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie. Uwielbiam takie ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Szarlotkę mogę jeść o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. This looks amazing! Very tempting that I need to try!
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Szarlotka to zawsze jest dla mnie smak domu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale to ciasto wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...