W końcu zapraszam na pierwszą u mnie tej jesieni szarlotkę. Bardzo prostą, z dużą ilością jabłek i złocistą kruszonką. Szarlotkę wykonałam w szklanej formie na tarte, ostatnio bardzo polubiłam robić w niej ciasta, bo nie trzeba ją niczym wykładać oraz można łatwo wylepić boki formy. Przepis jest bardzo prosty, jabłka można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, ja wybrałam tą pierwszą opcję, bo jest zdecydowanie szybciej i łatwiej, dodatkowo podsmażyłem je do miękkości, tak żeby zostały kawałki jabłek, chociaż z części zaczął robić się już mus. Można również pominąć smażenie, wtedy czas przygotowanie będzie jeszcze krótszy.
- 250 g mąki orkiszowej lub innej
- 130 g masła
- 6 łyżek kylitolu/cukru brązowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- około 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier/ksylitol (opcjonalnie do smaku)
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wsypać do garnka, dodać cukier/ksylitol i smażyć co jakiś czas mieszając do momentu aż jabłka zmiękną (około 20 minut), na koniec dodać cynamon i wymieszać.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód i boki formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta (na tarce o grubych oczkach).
Piec około 45 minut w 180 stopniach, funkcja góra-dół.
Wygląda wspaniale:) kusi mnie żeby zrobić bardzo podobne ciasto, ale ze śliwkami:)
OdpowiedzUsuńKocham szarlotkę :) Bardzo często ją piekę :) Twoja prezentuje się obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTa szarlotka na pewno musi być pyszna :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Przepyszna, bardzo lubię szarlotkę z kruszonką :-)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na kawałeczek
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! Szkoda że oglądam to w nocy, bo chętnie bym teraz taką zrobiłą:D
OdpowiedzUsuńhttps://redamancyy.blogspot.com/
Oh very good recipe darling
OdpowiedzUsuńDziś trafiam często na przepisy szarlotek i chętnie któryś z przepisów wypróbuję. Twoja wygląda przepysznie, mniam...
OdpowiedzUsuńNiby prosta, a jednak wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kolorowo!
Takie proste szarlotki są najlepsze 😊
OdpowiedzUsuńLubię takie proste przepisy i pyszne ciacha :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka to dla mnie najlepszy smak jesieni.
OdpowiedzUsuńUWielbiam!
OdpowiedzUsuńMoże spróbuję zrobić :). Pamiętam jak w dzieciństwie zawsze najpierw wyjadałam kruszonkę :P
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto 😋 super przepis
OdpowiedzUsuńSzarlotkę mogę jeść zawsze i o każdej porze :)
OdpowiedzUsuńNigdy w życiu nie zdarzyło mi się upiec szarlotki, a bardzo lubię. Szczególnie taką na ciepło z lodami. ♥️
OdpowiedzUsuńSmakowicie. Uwielbiam takie ciasta ;)
OdpowiedzUsuńomomomm zjadłabym!
OdpowiedzUsuńSzarlotkę mogę jeść o każdej porze roku :)
OdpowiedzUsuńNasze ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńCudowna szarlotka ❤
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńThis looks amazing! Very tempting that I need to try!
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
www.mynameislovely.com
Szarlotka to zawsze jest dla mnie smak domu :)
OdpowiedzUsuńAle to ciasto wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOh so nice recipe darling
OdpowiedzUsuńxx