sobota, 24 czerwca 2017

Ciasto z truskawkami i budyniem jaglanym

Dietetyczne ciasto z truskawkami

Ostatnio na blogu słodko i truskawkowo i dziś znów przepis na kolejny deser ;) Tym razem przedstawiam doskonałe ciasto z mnóstwem truskawek, galaretką i budyniem jaglanym. 
Ten torcik to mój mały eksperyment. Bardzo lubię popularne ciasta z truskawkami i budyniem lub bitą śmietaną, ale tym razem postanowiłam zrobić ciasto nieco uzdrowione i bez nabiału. Świetną alternatywą okazał się budyń jaglany w połączeniu z gęstym mlekiem kokosowym. Pierwszy raz robiłam też bezglutenowy biszkopt z mąki ryżowej i ziemniaczanej i jestem nim zachwycona, wyszedł idealny - lekki i puszysty. Góra to już tradycyjnie i bez zmian - mnóstwo dużych, czerwonych i słodkich truskawek oraz orzeźwiająca galaretka. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na letni deser nie tylko dla osób, które nie spożywają nabiału czy glutenu. Pycha!

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 8 łyżek mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Budyń jaglany:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 1 puszka gęstego mleka kokosowego (trzymanego w lodówce)*
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • ok. 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Wykonanie:

Spód: Piekarnik nagrzać do 1
80ºC. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.** Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka.

Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia.

Budyń jaglany: Kaszę uprażyć na suchej patelni, a następnie przelać raz gorącą a raz zimną wodą. Przełożyć do garnuszka i zalać 2 szklankami mleka roślinnego lub wody. Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż kasza wchłonie płyn. Masę przestudzić i zmiksować. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i ostudzić. Z puszki mleka kokosowego wyjąć śmietankę (tylko górną warstwę) i ubić mikserem przez kilka minut. Przełożyć do kaszy, dodać ksylitol i ziarenka wanilii i ponownie zmiksować na kremową masę. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Masę wylać na ostudzony biszkopt. Do masy powtykać część truskawek (można je pokroić na mniejsze kawałki), resztę rozłożyć na wierzchu. Całość zalać przestudzoną tężejącą galaretką.

*Mleko musi stać w lodówce co najmniej 24 godziny, a najlepiej kilka dni.

**Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm i wyszło dość wysokie - żeby zmieścić galaretkę i truskawki musiałam je powiększyć za pomocą folii aluminiowej, którą owinęłam dookoła zanim wylałam galaretkę. Można zrobić tak samo lub użyć większej formy.

Ciasto z kaszy jaglanej

Dietetyczne ciasto z truskawkami i galaretką

Bezglutenowe ciasto z truskawkami

21 komentarzy:

  1. ale smakowity torcik, bardzo udany eksperyment :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie i pewnie tak samo smakuje. :)
    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. No i udany ten eksperyment - bardzo udany :) Wychodzą Ci te eksperymenty :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bardzo apetycznie 😀

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda :) Proszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdyby nie ta żelatyna to byłoby wegańsko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zastąpić agarem ;)

      Usuń
  7. Bardzo często takim budyniem przekładamy ciasta :D Jest pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście same pyszności :)
    Oj jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale, szczególnie te soczyste truskawki w galaretce :)

    OdpowiedzUsuń
  10. krem jaglany bardzo lubię :) w ogóle kasza jaglana na słodko super się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadam takich ciast, ale wizualnie wygląda przepysznie. Ten krem jaglany na pewno był przepyszny i pewnie wyszedłby z agarem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojej uwielbiam! Wygląda przepysznie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ apetyczne ciasto, aż trudno się oderwać od monitora :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie zajadam podobne, tylko ze zwykłym budyniem. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie pozostaje mi nic innego, jak wprosić się na kawę i kawałek ciasta. Wygląda baaardzooo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe ciasto, już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności. Lubie kaszę jaglaną, bardzo ciekawy pomysł na krem. Poza tym taka ogromna ilość truskawek mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wśród tych wszystkich serników ciasto z jaglanym budyniem to absolutny nr 1 :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...