wtorek, 28 marca 2017

Bananowo - owsiane muffinki bez mąki i tłuszczu

Muffinki bananowe bez cukru, mąki i tłuszczu

Kolejna wersja zdrowych  i bardzo prostych muffinek, które można szybko wykonać w wolnej chwili, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie kalorycznego ;) 
Muffinki zrobione są z płatków owsianych, nie zawierają też cukru i tłuszczu. Można je zjeść na śniadanie lub jako szybką przekąskę. Jeżeli chcemy je jeszcze bardziej "odchudzić" to zamiast czekolady można dodać np. orzechy lub inne bakalie. 

Składniki (14 muffinek):

  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 2 dojrzałe banany
  • 200 g jogurtu greckiego (może być light) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 - 3 łyżki ksylitolu
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady 70% kakao

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 
180ºC.
Płatki owsiane zmielić w blenderze na mąkę (nie muszą być aż tak drobne). Banany rozgnieść. W misce roztrzepać jajka, dodać banany, jogurt, ekstrakt i wszystko wymieszać. Dodać zmielone płatki i wymieszać do połączenia się składników. Wsypać pokrojoną czekoladę. Nakładać masę do 3/4 wysokości foremek na muffinki. Piec przez 25 minut.

Muffinki bananowe bez cukru, mąki i tłuszczu

Muffinki bananowe bez cukru, mąki i tłuszczu

21 komentarzy:

  1. Super, że owsiane i z ksylitolem! Na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł! Uwielbiam takie muffinki :-) Smacznie i zdrowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka prostych składników a jaki efekt i smak :) Tutaj sprawdza się powiedzenie, że "smak tkwi w prostocie" oraz że "mozna wyczarować coś z niczego" ;) Prosto, smacznie i zdrowo ;)

    PS Zrobiłam brownie z Twojego przepisu :) Postanowiłam nie kombinować i nic nie zmieniałam z wyjątkiem dwóch rzeczy: nie dodałam ekstraktu waniliowego (nie przepadam) i nie posłodziłam bo zapomniałam :P Wyszło IDEALNE. Banany były na tyle dojrzałe i słodkie, że nie potrzeba było dosładzać :) To było pierwsze brownie jakie upiekłam i przepisze :) Następnym razem dorzucę posiekane orzechy włoskie :) Dziękuję za przepis ;) Jeszcze pod postem z przepisem napiszę, że nie ma co się zastawiać i warto piec :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Smak tkwi w prostocie" to chyba powinno być hasło przewodnie bloga :D W końcu, żeby upiec i zjeść coś pysznego i zdrowego wcale nie potrzeba nie wiadomo ilu składników i ulepszaczy ;)
      Bardzo się cieszę, że brownie wyszło i smakowało oraz dziękuję za tyle miłych słów :) Ja z kolei ekstrakt waniliowy lubię i najchętniej dawałabym go do wszystkiego :D A co do orzechów jako dodatku do brownie to rzeczywiście super pomysł :)

      Usuń
    2. Zgadzam się :) Widzę, że mamy podobne zdanie i lubimy podoba kuchnię: prostą, bez tysiąca składników i przypraw od których można się pogubić :)
      Nie musisz dziękować :)Przepis jak najbardziej wart polecenia :)

      Usuń
  4. Jakie one puchate w środku, a na zewnątrz rumiane. Zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja uwielbiam muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Banany są niezastąpione w takich wypiekach :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bananowo - owsiane wypieki, Twoje bardzo zachęcają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O i takie mufinki są jak najbardziej super:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne, smaczne i zdrowe. Takie ciasta i ciasteczka bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne muffinki na drugie śniadanie albo podwieczorek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. owsiane muffinki są przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam muffinki, szczególnie te z mąki kokosowej :)
    A tak w ogóle to dzisiaj Dzień Muffina :)

    OdpowiedzUsuń
  13. super! :) w sam raz na drugie sniadanie do pracy :) kilka minut pracy a coś pysznego wyczarowane :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a czy moze byc jogurt naturalny zamiast greckiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być, najlepiej jakby był z tych gęstszych ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...