sobota, 17 czerwca 2017

Fit tarta kokosowa z truskawkami

Dietetyczne ciasto z truskawkami

Kolejne słodkości z dodatkiem truskawek. Tym razem pyszna i nieco uzdrowiona tarta kokosowa z budyniem. Spód to kruche ciasto wykonane z pomieszania różnych mąk, można też użyć tylko jednej np. pełnoziarnistej lub orkiszowej. Druga warstwa to budyń kokosowy gotowany na mleku roślinnym, najlepsze będzie kokosowe. Budyń należy ugotować w mniejszej ilość mleka niż na opakowaniu, żeby był bardziej gęsty, ja dodałam też troszkę wiórków kokosowych, aby jeszcze bardziej go zagęścić, choć i tak konsystencja nie była taka jaką bym sobie życzyła i budyń przy krojeniu troszeczkę się rozjeżdżał (ale smak i tak wszystko nadrabiał ;) Na to położone są świeże truskawki, a wszystko przykryte śmietanką kokosową i posypane wiórkami. 
Ciasto jest doskonałe, kremowa śmietanka rozpływa się w ustach, a truskawki dodają orzeźwiającej słodyczy. Idealne ciasto na niedziele, letnie imprezy albo po prostu do kawy. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia Smaku, ale w przepisie sporo pozmieniałam. 
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce.

Składniki:

Spód:

  • 160 g mąki (u mnie mniej więcej po połowie pełnoziarnistej, orkiszowej i ryżowej)
  • ok. 90 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ksylitolu
Warstwa budyniowa:
  • opakowanie budyniu śmietankowego (64 g)
  • 500 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki ksylitolu
Dodatkowo:
  • około 400 g świeżych truskawek
  • 2 puszki schłodzonego gęstego mleka kokosowego
  • 4 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Na stolnicę wsypać mąkę, ksylitol, masło oraz jajko i wyrabiać. Utworzyć kulę, wsadzić do woreczka i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć na spód i boki formy na tartę (najlepiej wcześniej posmarować ją tłuszczem) i ponakłuwać widelcem. Podpiec przez 15 minut w 180ºC. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
Budyń ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka. U mnie było to 64 g proszku budyniowego i 500 ml mleka. Posłodzić ksylitolem, dodać około 1/3 szklanki wiórków kokosowych i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wylać na spód tarty.
Truskawki umyć, obrać i osuszyć. Przekroić na pół i ułożyć na budyniu.
Z puszki wyjąć śmietankę kokosową, dodać ksylitol zmielony na puder i miksować przez około minutę, aż do lekkiego ubicia. Wyłożyć na truskawki, wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Dietetyczne ciasto z truskawkami

Dietetyczne ciasto z truskawkami

27 komentarzy:

  1. Super, świetny pomysł na ulepszoną tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z każdym przepisem się rozwijasz i to widać. Każdy przepis, który prezentujesz, każda łakoć/potrawa coraz bardziej zachwyca. Ta tarta to mistrzostwo i zasługuje na miejsce w cukierniach a także restauracjach :) Brawo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie :) Bardzo mi miło :)

      Usuń
    2. A mi miło, ze Tobie jest miło :) Na prawde rozwijasz się tak jak ten blog :)

      Usuń
  4. tarta wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie kokosu i truskawek na pewno jest wyśmienite :) Poproszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, a ciacho prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczna ta tarta, aż się chce złapać za łyżeczkę i wcinać :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wygląda. Uwielbiam połączenie truskawek i kokosu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszystko co ma truskawki, a ta tarta prezentuje się przepysznie. :)
    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja Droga, jak ta tarta apetycznie wygląda! Pychaa!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda pięknie. Sezon na truskawki w pełni, więc może i ja upichcę jakiś truskawkowy deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepysznie wygląda całościowo i każda warstwa na pewno smakuje wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie!

    http://vienatrenuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Kokos + truskawki - najlepsze połączenie, pychota! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...