piątek, 3 marca 2017

Placuszki z mąki kokosowej

Kokosowe pancakes

Mąka koksowa należy to jedynych z fajniejszych i smaczniejszych z jaką miałam do czynienia, ale przy tym wymaga sporo cierpliwości i trochę praktyki. Początkowo nie byłam pewna, czy uda mi się z niej wyczarować jakieś przyzwoite i  przede wszystkim jadalne śniadanie, ale jednak misja zakończyła się sukcesem :) Placuszki wyszły bardzo smaczne, miękkie, puszyste i mocno kokosowe, a dzięki dodatkowi banana nie są też suche w środku. Pomimo moich obaw nie rozpadły się również podczas przewracania ani nie spaliły ;) Trzeba je jednak bardzo pilnować, smażyć na małym ogniu, oraz bardzo delikatnie przewracać. Dużo zależy także od rodzaju mąki jaką mamy, w zależności od producenta mąki kokosowe mogą się znacznie różnić niektóre np. są bardzo suche. 
Placki najlepiej smażyć od razu i nie odkładać masy na długo. Ciasto ma wyjść dość geste, ale w razie potrzeby można dodać więcej mleka. Polecam także smażyć na dobrej patelni i nie zapomnieć o posmarowaniu jej olejem kokosowym.
Bardzo polecam przetestować przepis np. na weekendowe śniadanie :)

Składniki (6 placuszków):
  • 1 średni banan
  • 2 duże jajka 
  • 3-4 łyżki mleka 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka ksylitolu 
  • 4 płaskie łyżki mąki kokosowej 
  • olej kokosowy do smażenia 

Wykonanie:

Banana, jajka, mleko i ksylitol zmiksować w blenderze. Dodać proszek i mąkę kokosową i jeszcze raz przez chwilę miksować. Patelnię posmarować olejem kokosowym i dobrze rozgrzać. Nakładać ciasto* (około 2 łyżek) i smażyć na bardzo małym ogniu do zarumienienia (około 2-3 minuty). Przewrócić bardzo delikatnie i smażyć jeszcze przez chwilę. Placuszki można podawać z masłem orzechowym, dżemem, konfiturą lub czekoladowym kremem z awokado i udekorować owocami.
Smacznego!

*Ciasto wychodzi gęste, więc w razie potrzeby polecam dolać troszkę mleka.


Kokosowe pancakes

18 komentarzy:

  1. Dla wielbicieli kokosa jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, bardzo lubię w kuchni mąkę kokosową :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne Ci wyszły te placuszki, na pewno kiedyś je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają :-) Zjadłabym taki placuszek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i zdrowe. Pozdrawiam serdecznie 😆❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Mąkę z kokosa lubię, ale daleka jestem od zachwytów - nie zawsze chce współpracować :D
    Ale konsystencja bardzo mi się podoba i jestem pewna, że były bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O kolejny przepis do wypróbowania, chociaż przyznam że nigdy nie używałam mąki kokosowej i jestem jej ciekawa

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę zaopatrzyć się mąkę kokosową i takie wyczarować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja ostatnio jak robiłam z niej placki to miałam problem z ich przewracaniem, za to biszkopt wyszedł świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam mąkę kokosową, więc spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam placki, na pewno by mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mąka kokosowa jest super i do placków i do omletów i do ciastek :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie placuszki ja ostatnio robiłam takie z jabłkiem i daktylami pycha

    OdpowiedzUsuń
  14. Musze się wyposażyć kiedyś w taką mąkę. :D

    OdpowiedzUsuń
  15. robię je prawie codziennie, przepyszne są ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ! :) Zgadzam się, bardzo uzależniające :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...