piątek, 24 lutego 2017

Muffinki naleśnikowe


Prawdziwy hit! Naleśniki, ale w całkiem nowej zaskakującej wersji, bo jako... muffinki. Proste w przygotowaniu i z wykorzystaniem zdrowszych składników. Można je wzbogacić o ulubione dodatki zarówno na słodko i na słono. Ja kilka zrobiłam z kawałkami gorzkiej czekolady i orzechami włoskimi, a kilka z mrożonymi owocami. Można też zrobić bez żadnych dodatków i później zjeść z miodem, czekoladowym kremem lub dżemem. Czyli do wyboru do koloru. 
Takie muffinki świetnie sprawdzą się na śniadanie albo jako szybka i oryginalna przekąska. Najlepiej smakują na ciepło polane syropem klonowym. Po przestygnięciu też są bardzo smaczne. Naprawdę polecam wypróbować.

Składniki (12-14 sztuk):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka ksylitolu*
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać d
o 180ºC. W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i ksylitol. Zrobić wgłębienie na środku, wlać mleko, ekstrakt, jajko i olej. Wymieszać do połączenia się składników (na gładkie ciasto). Nakładać ciasto do foremek na muffinki do połowy wysokości (u mnie silikonowe). Dodać wybrane dodatki i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec 10-15 minut. Muffinki najlepiej podawać z syropem klonowym lub miodem.

*Do ciasta dałam tylko jedną łyżkę ksylitolu, bo słodyczy nadają dodatki. Jeśli ktoś chce je zjeść na samo to polecam dodać więcej słodzika ;)


18 komentarzy:

  1. muffinki zawsze chętnie robię i jem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki już takie są. Mieszasz składniki i mamy pycha ciacha. Dlatego u mnie takie maleństwa goszczą często. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię muffinki za ich smak, prostotę wykonania i za to, że można z nimi ,,kombinować". Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wyglądają te zatopione w nich owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w sam raz do porwania na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa propozycja nie tylko na śniadanie, ale i do kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie! Mysle ze one dobre na słodkie śniadanko ale i do kawusi będą pycha Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zabieram jednego do kawki i pozdrawiam.Poprzedni komentarz musiałam usunąć same przejęzyczenia były :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mozna dodac np make zytnia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale wydaję mi się, że wtedy muffinki będą troszkę niższe ;)

      Usuń
  10. Takich muffinków jeszcze nie jadłam, fajny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysł na muffinki, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czemu nie! Bardzo fajnie podane no i urocze <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja zawsze bardzo lubiłam mufinki, muszę teraz kombinować i piec takie dietetyczne ah co za czasy:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię takie proste przepisy, z których wychodzi coś bardzo ciekawego i smacznego :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Raczej babeczki niż muffinki, ale prezentują się zjawiskowo. *,*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...