czwartek, 16 lutego 2017

Batoniki owsiane z nadzieniem daktylowym


Jako słodką przekąskę w zdrowszej wersji polecam pyszne batoniki z nadzieniem daktylowym. Naprawdę doskonałe. Każdy kto spróbował był zachwycony.  
Z wierzchu są kruche, a nadzienie jest bardzo słodkie i kremowe,  w smaku przypomina trochę karmel. Batoniki są wegańskie, nie ma w nich mleka ani jajek. 
Świetna, zdrowa przekąska dla wielbicieli słodkości, a przy okazji doskonała alternatywa dla sklepowych batoników. Musicie wypróbować, naprawdę polecam.

Składniki (forma o wymiarach 26 x 21 cm):

Baza:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego

Nadzienie:
  • ok. 400 g suszonych daktyli
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (można ją lekko posmarować olejem kokosowym)*.
Nadzienie:  Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut, aby zmiękły. Następnie daktyle wraz z wodą i ekstraktem waniliowym zmiksować na gładką masę.  Odstawić do wystudzenia.
Baza: W dużej misce połączyć mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, ksylitol, cynamon, i sól. Dodać olej kokosowy i wymieszać aż do uzyskania kruszonki. Odebrać szklankę mieszanki i odłożyć (będzie potrzebna na wierzch). Wyłożyć masę na przygotowaną formę, wyrównać i bardzo mocno docisnąć, tak żeby ciasto się nie rozpadało.  Na to wyłożyć daktylową masę i posypać odłożoną kruszonką.  Piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (aż do zarumienienia). Ostudzić na kratce, a następnie pokroić na kwadratowe batoniki.

*Robiłam w formie o wymiarach 26 x 21 cm, ale mniejsza będzie lepsza :)


25 komentarzy:

  1. Batoniki smaczne i zdrowe. Częstuję się jednym i pozdrawiam a przepis zapisuję ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się podobają. Mam nadzieję, że będą również smakować :)

      Usuń
  2. Nadzienie daktylowe...normalnie bomba! Trafiłaś idealnie w mój gust, bo jestem daktyloholiczką. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Daktyle i i na dodatek cynamon. Dla mnie pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skojarzyło mi się z Fig Barem (który mi nie smakuje), ale Twoja propozycja jest o wiele lepsza od Fig Barów... Tamte nawet się do Twoich batoników nie umywają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście trochę podobne, ale raczej z wyglądu ;) Mnie Fig Bary również nie zachwyciły, a te batoniki to moje smaki :)

      Usuń
  5. Kocham takie batoniki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. muszą smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają jak szarolotka:D Cudne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście trochę podobne. Muszę pokombinować z szarlotką w takiej wersji :D

      Usuń
  8. Bardzo fajne. Jak takie widzę, to zaraz sobie myślę, że fajne do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają imponująco, na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O mamo!! To jest to co nas urzekło! Nasza babcia kiedyś chciała nam dogodzić (gdy już przeszłyśmy na dietę bez glutenu) i zrobiła płaskie ciasto z mąki owsianej przełożone dżemem. Była bardzo zmartwiona, że jest brzydkie bo płaskie (myślała, że wyrośnie) i dla niej nie dobre a my się wręcz zajadałyśmy nim :D Twój przepis bardzo je przypomina i na pewno skradłoby nasze serducha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wykonać i tym razem poczęstować babcię ;D Fit wypieki zazwyczaj wychodzą mało wyrośnięte, ale moim zdaniem i tak nadrabiają smakiem no i oczywiście składem :D

      Usuń
  11. Właśnie czegoś takiego szukałam, będę podgryzać w pracy pod biurkiem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...