niedziela, 9 lipca 2017

Wegańskie bananowe brownie


Na blogu pojawiło się już pyszne brownie bananowe - zdrowe i dietetyczne, teraz pora na podobne, ale w wersji wegańskiej. Bez jajek, laktozy i cukru :) W składzie same pyszne rzeczy, na czele z chrupiącymi orzechami (u mnie były to laskowe i włoskie). Brownie jest bardzo wilgotne, wręcz mokre, mocno czekoladowe z bardzo wyczuwalnym smakiem banana. Robi się je szybko - jedno z najprostszych ciast jakie robiłam. Inspirację znalazłam na stronie z przepisami Tesco, ale przepis jest nieco przerobiony. W przepisie nie ma dodatku żadnego słodzika, ale jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta to można dodać ksylitol lub inny zamiennik cukru. Jeśli użyjemy odpowiednich płatków owsianych brownie będzie też bezglutenowe. Wreszcie przetestowałam też kupioną jakiś czas temu małą kwadratową foremkę. Ciasto nie jest więc bardzo duże, ale zjadając nawet niewielki kawałek można się najeść. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 4 kopiate łyżki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 średnie dojrzałe banany
  • 1/2 szklaki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
  • 2 garście orzechów laskowych
  • garść orzechów włoskich
  • Polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady, kilka łyżek mleka

Wykonanie:


Orzechy pokroić. W misce rozgnieść banany, mleko i opcjonalnie ksylitol lub inny słodzik. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać orzechy i jeszcze raz wymieszać. Piec przez ok. 30 - 35 minut w 180ºC.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka roślinnego. Polać po cieście.


32 komentarze:

  1. Konsystencja ciasta bardzo mi się podoba. Uwielbiam ciasta z dodatkiem bananów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Natalia pyszne brownie, porywam kawałek -:) i pozdrawiam oczywiście.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, uwielbiam brownie a takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto, zapowiada się rozkosznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak widzę składniki to wiem, że powstało cudo :) I to zdrowe na dodatek :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie i z pewnością tak smakuje, chociaż zastanawiam się, czy nie byłoby dla nas (mnie i mojej rodzinki) ciut zbyt wilgotne ;) Wcześniejsze brownie zdobyło nasze serca. To w najbliższym czasie będę musiała przygotować :) Tylko może będę nieco dłużej piec albo dodam więcej mąki aby jednak nie było takie mokre. A może upiekę identycznie jak w przepisie? Jak to mówią "wyjdzie w praniu" - jeszcze zobaczę. Oczywiście dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wyszło bardzo wilgotne, więc rzeczywiście nie każdemu może przypaść do gustu :) Jak dla mnie było bardziej sycące od tego pierwszego oraz słodsze i bardziej czekoladowe, ale i tak to w pierwszej wersji jak dla mnie było odrobinę lepsze:) W każdym razie polecam wypróbować i najwyżej trochę poeksperymentować :D

      Usuń
    2. Tak sobie pomyślałam, że jeśli wilgotniejsze to może przypominać batoniki RAW :) Twoje brownie trochę konsystencją je przypomina (przynajmniej tak mi się kojarzy) :)
      Jeśli słodsze to może dodać mniej o jednego banana i więcej kakao? Kiedy będę piekła te brownie to chyba tak zrobię - zbyt intensywne bananowe nuty to jednak nie moje smaki :P Ale te orzechy robią swoje - do wcześniejszego brownie dodawałam :D Spróbować na pewno warto :D Najwyżej jak ktoś powie, że za wilgotne to odpowiem, że to batoniki a la batony RAW i tak ma być :D

      Usuń
    3. Batonik RAW jadłam już bardzo dawno temu, ale z tego co pamiętam był on troszkę twardszy i nie miał aż tak mokrej konsystencji, ale być może to zależy od firmy i rodzaju takiego batonika :) To brownie jest bardzo wilgotne i bardzo banananowe ;D Użyłam mocno dojrzałych bananów stąd pewnie też taka intensywna słodycz, choć mi to nie przeszkadzało ;)
      Jak wypróbujesz to podziel się wrażeniami :D

      Usuń
    4. Zgadza się to zależy też od batonika :)
      Takie brownie to dla bananożercy prawdziwa uczta :D
      Nawet nie pomyślałam aby nie napisać :D

      Usuń
  7. Fantastyczne! Już sobie wyobrażam jakie jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na takie ciacho jestem chętna :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wpraszam się na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. W przekroju to wygląda bosko :D Zajadałybyśmy się z chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie. Przydałaby się od razu podwójna porcja tego specjału :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja takie czekoladowe i wilgotne ciasta uwielbiam, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Brownie z bananami - to musi być cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie się robi ��
    Zobaczymy co wyjdzie ☺️

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne ciacho, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Brownie robiłam w niedzielę. Przypadek?
    Wegańskie muszę koniecznie kiedyś zrobić, choć bardziej postawiłabym na daktyle czy suszone śliwki.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe! na jednym kawałku bym nie skończyła ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. A jaka jest forma blaszki? Planuję upiec bo wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto piekłam w bardzo małej blaszce, bo 20 x 15 cm :D Jeśli planuje się robić w większej to radzę zwiększyć ilość składników (chociaż to ciasto i tak wychodzi raczej niskie ;)
      Napiszę tylko, że brownie jest tak sycące, że nawet małym kawałkiem można się najeść :D

      Usuń
  19. czy można użyć innej mąki - aktualnie mam lnianą, kokosową i kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować z kukurydzianą :)

      Usuń
  20. Dziękuję - ciasto było przepyszne i zniknęło błyskawicznie :) Teraz robię podwójną porcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zabieram sie za pieczenie! Ale czy na pewno jest tylko 1/2 szklanki maki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, choć oczywiście jeśli ciasto będzie wydawać się zbyt rzadkie to można troszkę dosypać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...