sobota, 13 maja 2017

Prosta szarlotka z kruszonką na mące pełnoziarnistej

Szarlotka na mące pełnoziarnistej

Skoro pogoda jeszcze mało wiosenna to na weekend polecam prostą i bardzo smaczną szarlotkę. Ciasto kruche zrobione jest mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, ale można też zrobić tylko z jednej. Nadzienie to połączenie jabłek i brzoskwiń. Ja użyłam gotowych owoców ze słoika, ale można przygotować takie jabłkowe nadzienie samodzielnie. Zajmie to troszkę więcej czasu. Można też użyć samych jabłek, najlepiej w połączeniu z cynamonem, wtedy wyjdzie taka tradycyjna krucha szarlotka. Ja zdecydowałam się pominąć cynamon, ponieważ nie bardzo pasował mi do brzoskwiń, ale później mi go brakowało w nadzieniu. Na pewno zrobię jeszcze raz to ciasto i tym razem w wersji jabłkowo-cynamonowej, ale to też było pyszne. Placek wyszedł nie za słodki, bardzo owocowy i kruchy. Nie jest to może ciasto dietetyczne, ale na pewno nie zaszkodzi nam kawałek do weekendowej kawki ;) 

Składniki (forma o wymiarach 26 x 21 cm):

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 120 g mąki orkiszowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 180 g masła (82 % tłuszczu)
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru brązowego
  • 1 litrowy słoik uprażonych jabłek z brzoskwiniami

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, ksylitol, pokrojone masło, jajko i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto podzielić na dwie części - na spód zostawić około 3/4, a na kruszonkę odłożyć resztę, którą wsadzić na około godzinę do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i położyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podpiec przez około 10 minut. Wyciągnąć, wylać nadzienie z jabłek i brzoskwiń (nie trzeba studzić ciasta), wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce resztę ciasta i znów piec w 180ºC przez ok 40 minut.

Szarlotka na mące pełnoziarnistej

Szarlotka na mące pełnoziarnistej

23 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ta szarlotka, a połączenie jabłek z brzoskwiniami w cieście to świetny pomysł :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, ze nie dawno opiekłam szarlotkę z mąki pełnoziarnistej?:D Osobiście razem z mamą wolimy, kiedy jabłka są pokrojone w kostkę - wykładamy na ciasto surowe, ale tato woli z startymi jabłkami. Tym razem nie zauwazył "zmiany" mąki na inną :) Taka szarlotka zdecydowanie lepiej smakuje a Twoja wygląda bardzo smacznie. Musze pomyśleć o takim mieszanym nadzieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To zdecydowanie moje ulubione ciasto. :) Prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto :) też lubię dodatek brzoskwiń w szarlotce :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto niesamowicie smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się zarówno ciasto, jak i nadzienie :)
    Szarlotka nie jest moim ulubionym ciastem, ale wczoraj jadłam bardzo dobrą autorstwa cioci i wyglądała podobnie do Twojej (lecz w żadnym stopniu uzdrowiona nie była :P)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteśmy ogromnymi fankami cynamonu w takich ciastach :D No i nie potrafimy przejść obojętnie obok kruszonki <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna szarlotka. Takie ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat mam na taką ochotę. No proszę, jak trafiłaś. :D
    Gdyby mi się jeszcze chciało zrobić tak bardzo jak mi się nie chce...

    OdpowiedzUsuń
  10. super, szarlotka kojarzy mi się z jesienią, gdy pojawiają się szare renety, ale właściwie to jest ciasto, które mogłabym jeść przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciast prezentuje się świetnie,do tego pysznie połączenie jabłek i brzoskwiń, super!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciasta. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale dawno nie jadłam szarlotki, aż nabrałam na nią ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Na szarlotkę zawsze się skusimy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki grzanie piekarnika? Góra dół czy termoobieg? 😉

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...