sobota, 27 maja 2017

Fit ciasto z rabarbarem i kruszonką

Zdrowe ciasto z rabarbarem

Skoro sezon na rabarbar w pełni to dzielę się swoim przepisem na pyszne, nieco "uzdrowione" ciasto z dodatkiem tego warzywa ;). Podobne trochę do szarlotki, która niedawno pojawiła się na blogu, a więc dość proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jest słodko kwaśne - oczywiście kwaskowatości nadaje rabarbar, ale żeby przełamać ten smak spód posmarowałam karmelem z daktyli i masła orzechowego. Na to dałam także resztkę dżemu o smaku kiwi i agrestu, który miałam w lodówce. Takie połączenie świetnie pasowało do rabarbaru, ale to takie moje udziwnienie, a więc zarówno dżem jak i karmel można śmiało pominąć. Ciasto jest orzeźwiające, doskonale sprawdzi się na deser w ciepłą pogodę. Na pewno fajnie smakowałoby z dodatkiem lodów np.bananowych ! :) Spód i kruszonka wykonane są z pomieszania mąki pełnoziarnistej z owsianą, przez co ciasto za bardzo nie wyrasta i jest dość zbite. Do rabarbaru dodałam kopiatą łyżkę miodu, ale można go zastąpić ksylitolem lub innym słodzikiem a jeśli lubi się bardziej słodkie ciasta to należy dodać go więcej niż w przepisie. I jak wspomniałam spód posmarowany jest daktylowym karmelem - w smaku nie jest on bardzo wyczuwalny, ale zdecydowanie nadaje słodyczy.

Składniki (forma 26 x 21 cm):
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 1 duże jajko
  • około 80 g masła (82% tłuszczu)
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 7 - 8 łodyg rabarbaru
  • 1-2 łyżki miodu lub innego słodzika
  • słoik dżemu z agrestu i kiwi (opcjonalnie)
Karmel:
  • 100 g suszonych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego

Wykonanie:

Daktyle zalać gorącą wodą (do ich przykrycia) i zostawić na około 15 minut. Na stolnicę wysypać mąki, dodać proszek do pieczenia, ksylitol i masło oraz wbić jajko. Wszystko wyrabiać i dolewać wodę w takiej ilości, żeby składniki dobrze się połączyły. Uformować kulę, którą następnie podzielić - 3/4 ciasta wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, a resztę ciasta wsadzić do woreczka, a następnie do lodówki na 1 godzinę.
Karmel: Daktyle przełożyć do blendera i zmiksować z masłem orzechowym oraz 3-4 łyżkami wody. Przygotowaną masą posmarować spód ciasta, który następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec przez około 10 minut. Wyciągnąć i odłożyć.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka lub na dużą patelnię, podlać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut, dodać miód, zmniejszyć ogień i gotować aż rabarbar zmięknie. Odstawić do wystudzenia.
Spód posmarować dżemem, a na to wyłożyć masę z rabarbaru. Na tarce zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.

Zdrowe ciasto z rabarbarem

Zdrowe ciasto z rabarbarem

23 komentarze:

  1. wszystkie ciasta z rabarbarem bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Uwielbiam rabarbar!
    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda to ciasto :) Chętnie bym porwała chociaż mały kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już jest sezon na rabarbar? Widziałam w sklepach, ale myślałam, że to jakiś zagraniczny - na mojej działeczce jeszcze rabarbaru nie ma, tak samo jak i u sąsiadów :) Rabarbar jest świetny i ma świetny smak. Ciasta z jego dodatkiem również są bardzo smaczne. Podoba mi się Twój pomysł z dodatkiem masła orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż tak nie śledzę tych sezonów owocowo-warzywnych, a w moim ogródku rabarbar nie posadzony ;) Ten jest ze sklepu, ale nie mam pojęcia czy polski czy zagraniczny :)
      Dodatek masła orzechowego i daktyli rzeczywiście nadał słodkości, bo sam rabarbar był dość kwaśny ;)

      Usuń
    2. A babcia zasadziła? :)
      Rabarbar z natury jest kwaśny i chyba dlatego latem ludzie czesto robią z niego kompot :) W takim zestawieniu go jeszcze nie znam - nie pomyślałam o tym... ciekawe :) Brawo za pomysłowość :)

      Usuń
    3. Niestety nie, więc zostaje ten ze sklepu ;)
      Czasem warto poeksperymentować, a wychodzi coś smacznego :D

      Usuń
    4. Na przyszły rok można go zasadzić (o ile macie miejsce) :)
      Dokładnie :) Wiele smacznych potraw powstało w drodze takiego eksperymentu. Czasem połączenie na pierwszy rzut oka irracjonalne, "dziwne", okazuje się czymś niezwykłym ;)

      Usuń
    5. W ogródku u rodziców już rośnie od kilku tygodni, więc sezon jest na polski ;)

      Usuń
    6. Właśnie przed chwilą mama mi powiedziała, że w ogródku również mamy rabarbar :) Nawet nie wiedziałam :P

      Usuń
    7. Więc jest szansa, że był to polski rabarbar :D Kto wie, może za rok rzeczywiście będzie domowy :)

      Usuń
    8. Mam nadzieję, ze się uda - nie jest to niemożliwe :)

      Usuń
  5. Patrząc na składniki, aż chce się powiedzieć, że ciasto jest pierwsza klasa 😊Czyli ciekawe, zdrowe i smaczne.❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Znów nasze klimaty <3 Kruszonka i do tego kwaśny rabarbar :D Cudowności :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszędzie rabarbar i szparagi... A ja jeszcze w tym roku ich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie słodko- kwaśne połączenia :) dziś postawiłam na truskawki bo zostało mi kilka sztuk i szkoda było je zmarnować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, rabarbar i kruszonka to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z chęcią wproszę się na kawałek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda smakowicie, do tego rabarbar :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudownie :)
    Ciasto z dodatkiem rabarbaru uwielbiam, a do tego jeszcze ten karmel z daktyli ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię, a jeszcze w tym roku nie wykorzystałam rabarbaru w cieście. Muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam nigdy rabarbaru, ale niesamowicie ciekawa jestem jego smaku w cieście jak i bez niego :)
    Wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...