środa, 12 kwietnia 2017

Hummus

Domowy hummus

Hummus to jedna z moich ulubionych past kanapkowych, idealna jako alternatywa dla twarożków, szybka w przygotowaniu, gęsta i kremowa. W mojej wersji jest też jeden dość niespotykany składnik, który moim zdaniem świetnie łączy się z ciecierzycą i doskonale pasuje do odpowiedniego doprawienia hummusu - jest to łyżeczka sosu sojowego. Taki hummus świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole, doskonale będzie pasował do jajeczek i wędliny :)
Hummus można zrobić z gotową pastą tahini ale ja zawsze robię ją sama, bo przepis nie jest skomplikowany a wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Do pasty dodaje też 2 spore ząbki czosnku, bo lubię takie mocniejsze smaki oraz pomijam kmin rzymski, bo za nim nie przepadam :)

Składniki:

  • 5 łyżek sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz

Wykonanie:

Ciecierzycę odcedzić. Sezam uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Przełożyć do blendera, dodać oliwę i miksować przez chwilę. Dodać czosnek, sok z cytryny oraz sos sojowy i ponownie zmiksować. Dodać ciecierzycę i miksować, dolewając wody do uzyskania odpowiedniej, ulubionej konsystencji. Doprawić pieprzem. Przełożyć do miseczki, polać oliwą i ozdobić sezamem.


Domowy hummus

Domowy hummus

23 komentarze:

  1. Bardzo lubię hummus - ten domowy uważam za najlepszy. Zazwyczaj jem go w towarzystwie warzyw albo surowych, albo gotowanych na parze... pyszności ♥
    Na kanapki też rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy przed Świętami jeszcze zdążę bo mam mnóstwo na głowie, dlatego już dzisiaj chciałabym życzyć Tobie i Twojej rodzinie cudownych, przepełnionych miłością, radością i pokojem Świąt Wielkanocnych. Niech to będą cudowne, rodzinne Święta a Zmartwychwstały Chrystus niesie nadzieję na lepsze dni :)

      PS Twoja babka już upieczona. Pięknie pachnie ♥

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za piękne życzenia :* I również życzę wspaniałych, radosnych, rodzinnych i smacznych Świąt :)

      Usuń
  2. ulala.. hummus- wielbię! ale unikam jednak trochę ostatnio strączkowych więc i on rzadziej u mnie gości..
    Zazdroszczę blendera- mój tahini nie zrobi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hummus uwielbiam pod każdą postacią :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Pierwszy raz hummus spróbowałam w szkolnym barku i pamiętam, że kanapki z tą pastą bardzo mi smakowały. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię hummus, a domowy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hummus baaaardzo lubię. Też daję pod wędlinkę. Super dosmacza kanapeczkę. I jako przekąska z krakersami jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z przyjemnością zrobię hummus według Twojego przepisu. Bardzo lubimy a z ciecierzycą jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam się szczerze, że nigdy nie jadłam humusu. Nie wiem dlaczego :)
    Chyba czas się skusić i zrobić taki domowy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma to jak domowy hummus :D Uwielbiamy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię hummus, a ten wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię hummus, ale częściej kupuję niż sama robię. Jakoś trudno mi się zmotywować ostatnio. Ale Twój wygląda cudnie :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Narobiłaś mi smaka, muszę koniecznie zrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Normalnie jakaś bajka! *,*
    Musze wreszcie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  14. Humusy są bardzo fajne, ja je uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  15. hummus to moja słabośc ;) do świeżego pieczywa z dodatkiem warzyw idealny <3 ewentualnie jako wypełnienie tortilli :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z sosem sojowym jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...