poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Czekoladowe muffinki z serem i sosem wiśniowyn

Czekoladowe muffinki

Muffinki niebo w gębie, rozpływające się w ustach, mocno czekoladowe, z nadzieniem z kremowego, waniliowego serka i wiśniowego sosu. Pyszne, a do tego wykonane ze zdrowych i wartościowych składników - można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia.
Ciasto jest bardzo czekoladowe i wilgotne. Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej (mniej więcej pół na pół), jednak można użyć mąkę jednego rodzaju. Sos wiśniowy wykonałam z mrożonych owoców, ale w sezonie świetnie sprawdzą się świeże wiśnie lub inne owoce np. maliny. Jednak myślę, że lekko kwaskowate wiśnie przełamują słodycz i doskonale komponują się z czekoladowym ciastem. 
Takie muffinki można przygotować jako przekąskę do pracy, na imprezę czy różne inne okazje i o każdej porze roku. Bardzo polecam.

Składniki (16 muffinek):

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie pomieszana pełnoziarnista i orkiszowa)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 70 g roztopionej gorzkiej czekolady (bez cukru lub słodzonej ksylitolem)
Nadzienie serowe:
  • 250 g chudego sera twarogowego
  • pół łyżeczki mielonej wanilii
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sos wiśniowy:
  • ok. 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Sos wiśniowy: Do garnka przełożyć wiśnię i zasypać je ksylitolem (jeśli używamy mrożonych to zostawić je na około 30 minut, aż zaczną puszczać sok). Następnie wlać 2 łyżki wody i podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy owoce puszczą dużo soku, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody i dokładnie rozdrobnić. Wlać do wiśni i bardzo energicznie mieszać, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.

Nadzienie serowe: Twaróg przełożyć do miski, dodać wanilię, ksylitol oraz jajko, a następnie zmiksować na gładką i kremową masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.

Ciasto: Jajka roztrzepać w misce, dodać olej kokosowy, mleko, roztopioną i przestudzoną czekoladę i ksylitol. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Wsypać suche składniki do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste.
Przekładać po łyżce ciasta do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych) i za pomocą noża lub łyżeczki rozsmarować masę na boki, tworząc wgłębienie (koszyczek). Na to nakładać po kopiatej łyżce sera, a następnie po łyżeczce sosu wiśniowego. Do reszty ciasta czekoladowego dolać mleka (około 1/2 szklanki - tak by masa była bardziej płynna). Polać po wierzchu, dokładnie przykrywając nadzienie.
Piec w 180ºC przez 20-25 minut.

Czekoladowe muffinki

Czekoladowe muffinki


"Kandydatka na Miss Babeczki 2016/17"

Miss Babeczki 2016/17 - II edycja

26 komentarzy:

  1. Muszą być super i na pewno dość wilgotne przez to nadzienie. Naprawdę super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będą idealne na piknik, kiedy pogoda już pozwoli na takie szaleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne, z chęcią skusiłabym się na kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i smaczne.W przekroju wyglądają bardzo apetycznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne. Krzyczą zjedz mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffiny wyglądają obłędnie, a nadzienie: połączenie sera i wiśni dla mnie idealne. Pychaa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być przepyszne :)
    U nas dzisiaj powstały kawowe, ale nie są tak ładne :P

    OdpowiedzUsuń

  8. Dopiero co Święta się skończyły a Ty znowu szalejesz z łakociami :D Rodzince tak posmakowały Twoje wypieki, że proszą o więcej? Wcale się nie dziwię :D Te muffinki to połączenie wszystkiego co najlepsze... no i ten sos wiśniowy ♥ Z pewnością dodaje wiele smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta czekoladowego w połączeniu z serkiem i to jeszcze w postaci muffinek nigdy dość :D A sos wiśniowy idealnie do tego wszystkiego pasuje :)

      Usuń
    2. Zwłaszcza jeśli jest w zdrowszej wersji :D Poza tym ciasto, kakao, twarożek, wiśnie i muffina idealnie się ze sobą komponują.. połączenie idealne :D

      Usuń
  9. Uwielbiam muffinki! A te prezentują się naprawdę pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kusi mnie to wiśniowe nadzienie:D

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ bym teraz sobie zjadła taką muffinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam uwielbiam muffiny, dzisiaj piekłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają cudownie i na pewno tak smakują - coś z takich składników musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super! Narobiłam sobie apetytu

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nigdy nie robiłam mufinek a te wyglądają bosko. Wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. Sos wiśniowy to zdecydowanie coś dla mnie ;) fajne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  17. połączenie smaków po prostu idealne :) a w środku niespodzianka serowa :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow, ten środek to mistrzostwo, ale i skład. Musiały być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawy przepis.
    Jeśli tylko można dać czekoladę na ksylitolu i użyć proszku do pieczenia bez fosforanów - mogłabyś go zgłosić do mojej akcji Miss Babeczki na Mikserze. Oczywiście z nagrodami (bielizna Kinga, ekoprodukty Bioplanet i akcesoria kuchenne Borner).
    Zachęcam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Z chęcią wezmę udział w konkursie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...