piątek, 30 grudnia 2016

Mini serniczki z owocami

Mini fit serniczki

Witajcie po Świętach! Zima zaczęła się na dobre, więc trzeba sobie troszkę poprawić humor lekkim deserem z owocami. Takie serniczki robię często w lecie ze świeżymi borówkami i malinami. Teraz pozostaje zdać się na ich mrożone wersje, które są równie pyszne.
Serniczki oczywiście są w wersji fit, z chudego twarogu, słodzone bananem. Ich wykonanie jest banalnie proste. Ponadto nie potrzebujemy dużej ilości składników i sprzętu, wystarczy blender i formy na muffinki oraz trochę czasu. Polecam wypróbować. Świetnie sprawdzą się np. na Sylwestra :)

Składniki (ok. 8 sztuk):

  • 250 g chudego sera twarogowego
  • 1 duże jajko
  • 1 banan
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ryżowej
  • ok. 300 g dowolnych mrożonych owoców
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wszystkie składniki (oprócz mrożonych owoców) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Formy na muffinki (najlepiej silikonowe) wypełnić do ¾ wysokości. Mrożone owoce wyłożyć na wierzch (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).Piec około 30 minut. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.


Mini fit serniczki

Mini fit serniczki

24 komentarze:

  1. Pychaa! I tylko jajko? Bez mąki? Muszę zrobić. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć budyniu lub mąki ryżowej (jest w przepisie). Bez tych składników nie próbowałam ich robić, ale możliwe, że także by się udały :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na mini serniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie i na pewno przetestuje przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pysznie wyglądają, hmhmhm ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe i zdrowe!
    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm smakowite te serniczki z owocami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, czy jakaś inna mąka może być? np. owsiana lub jaglana? Niestety nie mam ryżowej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie się pieką

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam według przepisu i wyszły takie jak by zbite :( To normalne ?
    W sumie dodałam rodzynki ale wątpię by to od nich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej powinny być miękkie, wilgotne i bardziej kremowe :) Może to rodzaj twarogu miał wpływ? Ja użyłam chudego z Piątnicy.

      Usuń
  10. Jaka jest orientacyjna kaloryczność takiego serniczka? I ile ich Pani wyszło (sztuk)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanego przepis wychodzi mniej więcej 8 sztuk, 1 serniczek ma około 70 kcal :)

      Usuń
  11. Zapiekać z owocami?

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry! Czy banana zblendować razem z masą serową? Czy dać na górę z resztą mrożonych owoców? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne! Lubię słodkie, więc dodałam syrop z agawy. W smaku wyczuwalny jest banan. Z mężem zjedliśmy je jeszcze ciepłe;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...