piątek, 9 grudnia 2016

Ciasteczka owsiane z jabłkiem

Ciasteczka owsiane

Te ciasteczka to prawdziwy hit, zniknęły dosłownie w momencie. Naprawdę przepyszne, lekko kruche, z dodatkiem słodkiego jabłka, które nadaje im nieco delikatności.
Użyłam płatków owsianych Melvit z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą, przez to ciastka są jeszcze bardziej owocowe. Zamiast miodu można użyć syropu z agawy lub innego płynnego słodzika. 
Pyszne, zdrowe ciasteczka, w sam raz na pożegnanie jesieni. 

Składniki (ok. 14 ciastek):

  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie płatki Melvit z chią, suszoną morelą i jabłkiem, ale mogą być też zwykłe)
  • ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej (u mnie ryżowa)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • 1 średnie jabłko
Wykonanie:

W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W osobnym naczyniu wymieszać olej kokosowy, jajko i ekstrakt waniliowy, dodać miód. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia. 
Jabłko umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę, a następnie dodać do masy. Wymieszać i odstawić na ok. 20-30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180ºC . M
asę nabierać łyżką i formować kulki (najlepiej użyć do tego łyżki do lodów), układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie delikatnie spłaszczać za pomocą widelca. Piec przez około 15 minut. Wyjąć, ostudzić i podawać.

Ciasteczka owsiane

10 komentarzy:

  1. Ojj, jak ja lubię takie ciasteczka pochrupać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam owsiane ciacha ale nie jadłam z jabłkami Mysle ze sa cudne 😊👍🏻

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasteczka, w naszej piekarni można takie kupic ale są drogie, domowe lepsze

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż się proszą, aby po nie sięgnąć:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam :) Trochę sobie zmodyfikowałam przepis - zrobiłam z mieszanki trzech mąk (ryżowej, jaglanej i orzechowej) oraz dodałam więcej cynamonu, bo go uwielbiam. Wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że smakowały :)

      Usuń
  6. Właśnie zrobiłam, przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Cieszę się, że zasmakowały ;)

      Usuń
  7. Wyglądają świetnie, dzisiaj je zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...