środa, 26 lipca 2017

Bananowe muffinki z malinami i masłem orzechowym

Dietetyczne muffinki z owocami

Dziś kolejny przepis na letnie muffinki ze świeżymi malinami. Muffinki wykonane są ze zdrowszych i  wartościowych składników, ale tym razem zamiast gorzkiej czkolady jest pyszne masło orzechowe. Nie dałam dodatku żadnego tłuszczu, ale mleko migdałowe, a do ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej i owsianej (sprawdzą się też zmiksowane na mąkę płatki owsiane). 
Muffinki są mięciutkie i puszyste, a dzięki dodatkowi banana słodkie i wilgotne. Zamiast malin można użyć innych owoców, ale maliny pasują tu chyba najlepiej (polecam je napierw oprószyć mąką, żeby nie puściły zbyt dużo soku podczas pieczenia). Muffinki dealnie sprawdzą się na szybkie śniadanie lub smaczną przekaskę do kawy. Bardzo polecam :)

Składniki (12 muffinek):
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka świeżych malin

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180ºC.
W misce wymieszać ze sobą mąki, proszek do pieczenia i sól. Maliny opłukać, osuszyć i oprószyć mąką.
W blenderze zmiksować na gładką masę banany, masło orzechowe, mleko, jajka i ksylitol. Przelać mokre składniki do suchych i dokładnie połączyć. Na koniec wsypać maliny i delikatnie wymieszać. Nakładać ciasto do foremek na muffinki do około 2/3 wysokości (ja używam silikonowych). Piec przez ok. 20-25 minut, aż muffinki się przyrumienią.


Zdrowe muffini bananowe

Bananowe muffinki z malinami

Dietetyczne muffinki z malinami

16 komentarzy:

  1. Kolejne wyborowe muffinki, które nawet na mące pszennej byłyby zdrowe, bo bez dziwnych składników, których nazwy cięzko wymówić ;) Jednak mąka pełnoziarnista dodaje "innego" smaku - lubię ten smak... taki pełnozbożowy :) Maliny to świetne owoce - z pewnością nieco przełamały słodycz banana ;) Bomba... pewnie zniknęły w błyskawicznym tempie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffinki, a maliny w nich to świetny dodatek :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne muffinkowe cudeńka, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Małe pyszności, z malinami muszą być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam muffinki, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffinki z malinami są jednymi z moich ulubionych, robiłam kilka razy w zestawieniu z białą czekoladą :)
    Twoje wyglądają tak letnio i wakacyjnie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają smakowicie <3
    Zapraszam do mnie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam muffinki z samej mąki owsianej (lubię strukturę, jaką nadaje wypiekom), ale nie dodawałam do nich masła orzechowego ani banana :) Chętnie wypróbuję! Wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale muszą pięknie z tym masłem orzechowym pachnieć <3

    OdpowiedzUsuń
  11. masło orzechowe i maliny. Bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast ksylitolu sprawdzi się syrop z agawy lub erytrytol?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...