piątek, 23 września 2016

Mini fit serniczek z polewą czekoladową



Na start mojego bloga chciałabym podzielić się przepisem na przepyszny mini fit serniczek z polewą czekoladową. Wykonanie jest banalne proste, nie potrzebujemy dużo czasu ani wielu składników. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, ale nie ukrywajmy, że jest to także jedno z bardziej kalorycznych wypieków. Moja propozycja jest natomiast bardzo lekka i w 100% dietetyczna, a więc można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia, prawie bez ograniczeń ;). Ciasto w sam raz sprawdzi się jako deser do kawy, posiłek potrenigowy, a nawet szybkie śniadanie. 
Serniczka piekłam w małym owalnym naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Z podanych składników wychodzi cztery porcje ciasta takie jak na zdjęciu poniżej.


Składniki (4 średnie porcje):
  • 250 g chudego twarogu w kostce
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2-3 łyżki ksylitolu/erytrytolu lub dowolnego słodziku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie serek waniliowy)
  • polewa: 6 kostek gorzkiej czekolady, kilka łyżek mleka
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Twaróg, jajka, budyń i słodzik umieścić w misie blendera i miksować do połączenia składników*. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodać jogurt naturalny i ponownie zmiksować. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40-45 min (funkcja góra-dół). Wyciągnąć do przestygnięcia i udekorować czekoladową polewą.
Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z kilkoma łyżkami mleka.
*W osobnym naczyniu można ubić białka i połączyć z resztą zmiksowanych składników. Wtedy serniczek wyjdzie bardziej puszysty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...