piątek, 30 września 2016

Łatwe ciasto z dynią i śliwkami

Prawdziwie jesienne ciasto. Z sezonową dynią i słodziutkimi śliwkami, z samych zdrowych składników i bez dodatku cukru.


Ciasto z dyni

 Jesień to najlepszy czas na chwile relaksu i słodkości, zwłaszcza jeżeli za oknem pogoda nie rozpieszcza, chociaż przy ładnej słonecznej aurze kawałek ciasta też nie zaszkodzi, zwłaszcza lekkiego, z dodatkiem pysznej dyni oraz sezonowych owoców i niezawierającego niezdrowych tłuszczy i cukrów.
Ciasto jest wilgotne i mięciutkie, dodatek cynamonu podkreśla jego smak, 

a śliwki dodają więcej słodkości.

Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania, a smakuje i pachnie tak, że nie można  przejść obok niego obojętnie.W sam raz do jesiennej kawy lub herbaty.


Składniki (forma 13x26 cm):
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 szklanki startej dyni
  • 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu lub brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 5 dużych śliwek
Wykonanie:

Jajka zmiksować z ksylitolem lub cukrem na jednolitą, gładką masę. Wlać olej, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Wrzucić starty miąższ z dyni. Bardzo dokładnie wymieszać, ciasto jest dosyć gęste. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch położyć przekrojone na pół śliwki.
Piec w 180° C przez ok. 50-60 minut.

Ciasto z dyni

Ciasto z dyni


Jemy sezonowo! Jesień

5 komentarzy:

  1. Dyni ze śliwką jeszcze nie łączyłam. Czaderskie ciacho! Cudny ma kolor.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim przypadku był to eksperyment, ale wyszło przepysznie! Polecam spróbować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...