sobota, 8 maja 2021

Tort z kremem czekoladowym, galaretką i owocami

Ciasto z owocami i galaretką

Dziś proponuję lekki torcik z pysznym kremem czekoladowym, dużą ilością owoców i galaretką. Użyłam mrożonych borówek, ale będą do niego pasować każde owoce. Galaretka jagodowo-jeżynowa nadała fajnego niebieskiego kolorku, dlatego całość pięknie się prezentuje.
Biszkopt jest bezglutenowy oraz nie zawiera cukru. Krem to śmietanka, mascarpone i gorzka czekolada, nie trzeba dodawać żelatyny, bo całość wychodzi gęsta. Na koniec mnóstwo owoców i mamy wspaniały torcik idealny na weekendowy deser.

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki ksylitolu
Krem:
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • 65 g gorzkiej czekolady u mnie 50% kakao
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie, w zależności od preferencji i tego jakiej czekolady użyjemy)
Warstwa owocowa:
  • 3 galaretki (u mnie smak jagodowo-jeżynowy)
  • 700 ml wody
  • 400 g borówek świeżych lub mrożonych lub innych owoców
Wykonanie:

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać przesianą mąkę ryżową oraz ziemniaczaną i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia.
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Śmietankę zmiksować z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodać ksylitol jeśli używamy. Na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i krótko zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowany krem wyłożyć na biszkopt.
Warstwa owocowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do lekkiego stężenia, następnie dodać borówki* i wyłożyć na krem.

*mrożone owoce można wrzucić do lekko ostudzonej galaretki, wtedy od razu zacznie tężeć, więc natychmiast trzeba ją wyłożyć na krem

Ciasto z jagodami

Tort z owocami

Prosty tort z owocami
Fit tort

16 komentarzy:

  1. to ja poproszę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tortu z owocami

    OdpowiedzUsuń
  3. yummy definitely. i'd like to eat a piece
    deep wave bob

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychota :) ciekawy biszkopt, nigdy nie robiłam takiego bez mąki pszennej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasta z galaretką, szczególnie latem bo są bardzo lekkie, orzeźwiające. Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie i bardzo apetycznie się prezentuje to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...