środa, 8 kwietnia 2020

Fit ciasto na kruchym spodzie z serem i owocami

Fit sernik z owocami

Dziś pyszne, bardzo proste ciasto, idealne na weekend, ale też na każdą imprezę. Inspracja pochodzi z bloga Mała Cukierenka (link). Pozmieniałam nieco składniki, użyłam mąki orkiszowej oraz pełnoziarnistej, a zamiast cukru ksylitolu. Ciasto zrobiłam z dodatkiem mrożonych malin oraz porzeczek, ale sprawdzą się też inne owoce np. borówki lub wiśnie, zarówno świeże jak i mrożone. Ser doskonale uzupełnia smak ciasta i przez to, że nie ma go bardzo dużo nie dominuje w cieście, a kruszonka po prostu wieńczy całość :)

Składniki (forma 25 x 21 cm):

Ciasto:
  • 140g mąki orkiszowej
  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 150g schłodzonego masła
  • 1 jajko

Warstwa serowa:
  • 250g serka mascarpone
  • 250g chudego twarogu
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 2 jajka
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500g owoców (u mnie maliny i porzeczki)

Kruszonka:
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 110g mąki pełnoziarnistej
  • 50g płatków migdałowych

Wykonanie:

Ciasto: Do miski przełożyć obie mąki, dodać ksylitol, krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką. Dodać jajko, wymieszać łyżką i następnie zagnieść rękoma ciasto. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując odrobiną mąki, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30cm, przełożyć do blaszki, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut.
Kruszonka: Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę (płatki migdałowe można trochę pokruszyć) i rękoma zagnieść kruszonkę
Krem: Do dużej miski przełożyć twaróg i oba sery, dodać ksylitol, jajka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt, wymieszać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Przełożyć na podpieczony spód, wyrównać, na wierzch wyłożyć owoce i wszystko posypać kruszonką.  Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C (góra – dół) przez około 40 minut.  Wyjąć  z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Dietetyczny sernik

Sernik z owocami

Fit ciasto z serem i owocami

11 komentarzy:

  1. Fit czy nie fit... wygląda smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :)


      Lonna pogodnych i radosnych Świąt :*

      Usuń
  2. Smakowite, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie fit ciacha☺

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW! Świetny przepis! Na pewno go wykorzystam! Obserwuję i Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda to ciasto! Nie jestem jednak przekonana do ksylitolu, czy nie zmienia smaku potrawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie nie, choć ja już jestem przyzywczajona do ciast na bazie ksylitolu :) Jeśli lubi bardziej słodkie wypieki to pewnie trzeba go dodać nieco więcej niż w przepisie :)

      Usuń
  6. Można użyć mrożonych owoców??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można :) Do tego ciasta użyłam właśnie mrożonych owoców ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...