sobota, 28 marca 2020

Ciasto ze szpinakiem i musem truskawkowym

Fit ciasto szpinakowe

Pyszne, lekkie ciasto, idealne na wiosenny deserek. To ciasto znane jest także pod nazwą "Truskawkowe pole". Ciasto na spodzie wykonane jest tak samo jak to które przygotowuje się do "Leśnego mchu", z dodatkiem szpinaku który nadaje wspaniałego zielonego koloru. Użyłam nieco lżejszych i zdrowszych składników, dzięki czemu kawałek takiego ciasta nie jest bardo kaloryczny. Mus truskawkowy jest delikatny, o lekko piankowej konsystencji, pięknie komponuje się z zielonym ciastem i oczywiście smakuje przepysznie :)

Składniki (forma 21 x 21 cm):

Ciasto szpinakowe:
  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego
  • 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 3/4 szklanka ksylitolu/erytrytolu
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:
  • 650 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli używamy galaretki bez cukru)
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 200 g serka mascarpone

Wykonanie:

Ciasto: Rozmrozić szpinak, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak umyć, dokładnie odsączyć i również zblendować.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka wbić do miski, dodać ksylitol i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Masę wylać do formy wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Z ciasta odkroić wierzch i wyrównać.
Mus: Truskawki wrzucić do garnuszka razem z cukrem i 2-3 łyżkami wody. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się ksylitolu, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem na puree. Do gorącego puree dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić w lodówce do schłodzenia - puree powinno postać płynne, może delikatnie zgęstnieć.
W misce umieścić śmietanką z mleka kokosowego, dodać mascarpone i zmiksować na puszystą masę. Dodać puree z truskawek i delikatnie wymieszać.
Mus truskawkowy przelać na wystudzony spód szpinakowy, wyrównać. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. 
Ciasto przechowywać w lodówce.

Zdrowe ciasto ze szpinakiem

Proste ciasto

Biszkopt z musem truskawkowym

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...