niedziela, 8 kwietnia 2018

Owsiano - bananowe batoniki z nadzieniem czekoladowym

Batoniki owsiane z nadzieniem czekoladowym

Pyszne, banalnie proste batoniki, które świetnie zaspokoją ochotę na słodycze i będą doskonałym pomysłem nie tylko na deser, ale też do zabrania ze sobą na przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Przepis nie jest moim autorskim, choć zmieniłam nieco proporcje i składniki. Tutaj link do oryginalnego przepisu: running with spoons.
Batoniki są zdrowe, nie zawierają cukru, ani tłuszczu, do tego są wegańskie. Krem czekoladowy to nic innego jak pyszne, słodkie daktyle zblendowane z kakao i wodą - to chyba jedna z najprostszych i najpyszniejszych fit nutelli. Taki zdrowy krem świetnie sprawdza się też jako dodatek do omletów, naleśników czy wafli ryżowych. Robiłam kiedyś podobne batoniki z nadzieniem z daktyli, które również były pyszne, ale wtedy przepis na ciasto był troszkę inny i nieco bardziej kaloryczny. Teraz za słodzik służą dojrzałe banany, a samo ciasto to tylko 2 składniki! Batoniki po upieczeniu wychodzą miękkie, kremowe i są naprawdę bardzo sycące, a przy tym nie za słodkie, więc nie ma obawy, że po zjedzeniu nas zasłodzi.

Składniki (forma 18 x 18 cm):

Nadzienie:

  • 200 g suszonych daktyli
  • 1/4 szklanki wody z daktyli
  • 4 łyżki kakao
Baza:
  • 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 3 łyżki syropu z agawy/klonowego lub miodu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180
ºC. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Daktyle przesypać do miski i zalać gorącą wodą (do przykrycie). Odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie, odsączyć (nie wylewać wody), przełożyć do blendera, dodać kakao oraz 1/4 szklanki wody z daktyli. Zmiksować na gładką i kremową masę.
Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, sól oraz proszek do pieczenia. Dodać rozgniecione banany oraz syrop z agawy i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć około 2/3 masy na spód i wyrównać. Na to położyć czekoladową masę z daktyli i wszystko przykryć resztą owsianego ciasta. Po ostudzeniu pokroić na kwadratowe batoniki.
Piec około 25-30 minut.


Dietetyczna przekąska

Zdrowe batoniki owsiane

Dietetyczne batoniki

Batoniki owsiane z daktylami

17 komentarzy:

  1. Zapomniałaś dodać "genialne", bo właśnie tak wyglądają. Wygladają genialnie - bardzo mi się podobają a w że są przepyszne nie podlega dyskusji xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwaga! *Pieje z zachwytu* Ale mi teraz ślinka cieknie po zobaczeniu zdjęcia i przeczytaniu przepisu! Ale mi narobiłaś ochoty na takie batoniki. Gdyby nie to, że płatki owsiane mam prawie na wykończeniu, to bym zaraz wzięła się za pieczenie.
    Nie myślałaś może o wydaniu książki, bądź spotkaniu autorskim?:D Muszę spotkać kobietę, która jest moim guru jeśli chodzi o proste, tanie i zdrowe słodkości! Miałabym z Tobą autograf i słit focię na insta :D
    Buziaki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponowałam, ale na razie cisza :D

      Usuń
    2. Ślicznie dziękuję za te wszystkie pochwały :*
      Co do wydania książki czy spotkania autorskiego to kto wie... Może kiedyś? Nie mówię, że nie :D

      Usuń
  3. Wspaniałe, z bananem na pewno pięknie pachną i podczas pieczenia i w czasie jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To taka pieczona owsianka z kakaowym kremem daktylowym :) Rozkoszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne muszą być, to taka owsianka idealna do zabrania na wynos :) A przy okazji przypomniałaś mi, że muszę kupić świeże daktyle, bo mam resztki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealnie, bo porządna ilość nadzienia <3

    OdpowiedzUsuń
  7. A ile daje sie tego proszku do piecZenia ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 łyżeczkę - już dodałam w składnikach :)

      Usuń
  8. Super, pięknie wyglądają, aż chce się pochrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają cudownie, nigdy takich nie robiłam, skuszę się i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka jest kaloryczność całości ? Lub ile batonikow wychodzi z tej proporcji i ile kalorii ma porcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno wyjść 10-12 batoników (wszystko zależy na jak duże kawałki pokroimy). Jeśli chodzi o kaloryczność to jeden batonik będzie mieć około 180 kcal.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...