poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Kokosowo - kakaowe batony bez pieczenia (RAW batoniki)

Zdrowe batony bez pieczenia

Kojarzycie batonik Bombus RAW Energy w wersji kakao-kokos? Kiedyś zakupiłam go w Rossmanie i bardzo mi posmakował, a po przeczytaniu składu, w którym były zaledwie 3 składniki: daktyle, kokos i kakao, od razu narodził mi się w głowie pomysł, żeby spróbować go odtworzyć w warunkach domowych :) Do 3 podstawowych składników dodałam jeszcze mąkę kokosową, bo jednak początkowa konsystencja była zbyt mokra,a mąka kokosowa ma to do siebie, ze doskonale wchłania wszelkie płyny. Eksperyment zakończył się sukcesem, w smaku batoniki te bardzo przypominają mi sklepowe odpowiednik, jedynie struktura jest bardziej miększa i krucha, więc trzeba je cały czas przetrzymywać w lodówce. Zamiast batoników można też z masy uformować też kulki mocy i podać np. na jakieś imprezie :) Bardzo polecam wypróbować, bo skład i wykonanie jest naprawdę banalnie proste :)
P.S. Na dwóch ostatnich zdjęciach również jest mój domowy batonik, w opakowaniu natomiast jest jeszcze nie otwarty sklepowy, który zakupiłam żeby sobie je porównać w smaku - zdjęcia się troszkę różnią, bo nie robiłam ich tego samego dnia i światło było inne. Prawda, że w wyglądzie bardzo przypominają te ze sklepu? :)

Składniki (5 dużych batoników):
  • ok. 200 g daktyli + gorąca woda do namoczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 6 łyżek mąki kokosowej*
  • 4 łyżki kakao
Wykonanie:

Daktyle wsypać do miski i zalać gorącą wodą (do przykrycia). Odstawić na 1 godzinę. Następnie delikatnie je odsączyć - wody nie wylewać, przełożyć do misy blendera, dodać kakao oraz dolać troszkę wody, która została z namoczenia i blendować do gładkiej konsystencji, dolewając co jakiś czas wody, żeby konsystencja przypominała krem. Następnie wsypać pół szklanki wiórków kokosowych i jeszcze raz przez chwilę miksować. Przełożyć masę do miski, wsypać resztę wiórków kokosowych i wymieszać. Następnie powoli dodawać mąkę kokosową - najlepiej robić to mieszając masę po każdej dodanej łyżce. Konsystencja ma być zwarta i lekko wilgotna, ma wyjść dość plastyczne ciasto, które dobrze się formuje. Ciasto nie może się za bardzo kruszyć, ani wyjść zbyt mokre - najlepiej rękami zagnieść je na dużą kulę. Prostokątne niewielkie pudełeczko wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą, a następnie przełożyć tam masę, którą bardzo dokładnie rozgnieść, wyrównać i bardzo mocno docisnąć. Następnie pudełeczko wsadzić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie pokroić masę na prostokątne batoniki.

*Ilość mąki kokosowej może być inna - po każdej łyżce trzeba sprawdzać konsystencje masy, tak aby nie wyszła ona zbyt sucha

Energetyczne batoniki

Zdrowe batoniki bez pieczenia

Proste batoniki bez pieczenia

18 komentarzy:

  1. Kokos w połączeniu z moją ulubiona kawą, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tego rodzaju przekąski - z kilku prostych i zdrowych składników można stworzyć coś pysznego ;) Twoje batoniki wyglądają przepysznie ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł. Zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kojarzę te batoniki i smak zjełczałych wiórek ;P
    Jestem pewna, że w Twojej wersji są pyszne - wyglądają świetnie :) Zastanawiam się, czy mąkę kokosową można by zastąpić kakao :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież to są dwie różne substancje i inaczej wpływają na konsystencję... :)

      Usuń
    2. A mi ten batonik z firmy Bombus bardzo smakował i nie czułam, żeby było coś nie tak :D Jedynie co to jest on dość zapychający, więc ciężko zjeść go całego na raz no i cena nie zachęca do częstych zakupów ;D Jadłam jeszcze wersje kakaową, ale w niej troszkę (co w sumie dziwne) przeszkadzały mi ziarna kakaowca :D
      Nie wiem co wyjdzie jak się doda kakao zamiast mąki, ale tak jak pisze EllaCanto na pewno zmieni się konsystencja :D Myślę, że zamiast mąki można by też spróbować dodać więcej wiórków :)

      Usuń
    3. Ella Jednak zawsze można próbować jeden produkt, którego nie ma się możliwości kupić, zastąpić drugim :)

      Lonna Być może trafiłam na wadliwe partie - to było dawno ale trochę się "zraziłam". Dla mnie on był za słodki i nie dałam rady zjeść w całości :P A czy zapychający? Nie pamiętam xD Wersję kakaową również kiedyś jadłam - dla mnie tych ziaren mogłoby być więcej i więcej kakao xD
      Wiem, ze mąka kokosowa wiąże i "łapie" wilgoć ale czy wiórki to zrobią? Trzeba by poeksperymentować, tylko najpierw muszę spytać jakiej mocy blender ma moja siostra a mąki robić jej blenderem nie będę (jeszcze spalę) ;)

      Usuń
  5. Myślę, że dzięki mące kokosowej baton zyskał na sytości :) Uwielbiam połączenie kakao i kokosa <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I przy okazji pomogła w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji :D

      Usuń
  6. Bardzo fajny pomysł na zdrową przekąskę, czasem warto pokombinować, żeby zrobić coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, żeby przegryźć coś smacznego, zdrowego i dodającego energii :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie zdrowe przekąski uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Można zastąpić czymś mąkę kokosową ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować dodać więcej wiórków kokosowych, najlepiej w trakcie blendowania razem z daktylami :)

      Usuń
  10. Normalnie jak żywcem wyjęte z papierka :D Super batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały batonik :) również czasami robię w domu takie raw batoniki lub kulki mocy, wychodzą dużo taniej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...